Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΔΤ με Θέμα "ΕΚΠΟΙΖΩ και Κοινωνικοί Φορείς Απέτρεψαν Πλειστηριασμούς"

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και Κοινωνικοί Φορείς απέτρεψαν πλειστηριασμούς  στα Ειρηνοδικεία  Νέας Ιωνίας και Πατρών
Η ΕΚΠΟΙΖΩ μαζί με την «Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop» και άλλες συλλογικότητες στην Αθήνα και στην Πάτρα, την 14/1/2015, με μαζική και δυναμική παρουσία και παρέμβασή τους  στο Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας, και Πατρών απέτρεψαν τους πλειστηριασμούς ακινήτων που είχαν προσδιοριστεί από τράπεζες, ιδιώτες και δημόσιο.
Σημειώνουμε ότι αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα έχουν βρεθεί από 1.1.2015 χιλιάδες χρεωμένοι δανειολήπτες  καθώς δεν ανανεώθηκε ούτε το ελάχιστο  προστατευτικό καθεστώς  για την πρώτη κατοικία. Έτσι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για οφειλές  προς τις τράπεζες, ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών για οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για όσο χρόνο χρειαστεί και συγχρόνως να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Aκολουθεί Προκήρυξη


Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2015


 
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Λέμε ΟΧΙ στους Πλειστηριασμούς ακινήτων
Κανείς ΔΕΝ πρέπει να χάσει το σπίτι του

Επειδή…
Ø  Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, και δεν μπορούν επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Ø  Η αγορά ακινήτων ήδη ασφυκτιά και μια μαζική εισροή ακινήτων προς πώληση θα καταλήξει σε μεγαλύτερη απαξίωσή του.

Ø  Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν.

Ø  Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες θα χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη, οδηγούμενοι οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο της ζωής.                         

Ø  Το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και συνταγματικά κατοχυρωμένο και κανείς δεν πρέπει να στερηθεί την κατοικία του.


Η ΕΚΠΟΙΖΩ μαζί με τις Ενώσεις Καταναλωτών – της ΠΟΜΕΚ ´Η Παρέμβαση'
και άλλους φορείς της κοινωνίας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 Να δεσμευτούν όλα τα κόμματα ώστε:
Ø  Να ισχύσει η αναστολή των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ø  Για τα υπόλοιπα ακίνητα να ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το 2013, δηλαδή προστασία μέχρι  200.000€.
Ø  Να επεκταθεί η προστασία της κατοικίας και για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ø  Να μην επιτραπεί η πώληση επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών σε ξένες επενδυτικές εταιρείες, προτού εφαρμοστεί μια πολιτική προσαρμογής και ρύθμισης των χρεών.
Ø  Οι τράπεζες να προσαρμόσουν τις οφειλές με βάσει την πραγματική αξία των ακινήτων και να διαγράψουν το όποιο υπερβάλλον ποσό, δίνοντας έτσι κίνητρο στους οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σύμφωνα με τις δυνατότητές  τους.
Ø  Για χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, να υπάρξουν οριστικές λύσεις με την καταβολή ενός ποσού σε εύλογο χρονικό διάστημα και την απαλλαγή του οφειλέτη από το υπόλοιπο.
Ø  Για τους συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία και που βρίσκονται σε συνθήκες παρατεταμένης εξαθλίωσης, να υπάρξει οριστική διαγραφή των οφειλών τους.
Ø  Να λειτουργήσουν θεσμοί συμβουλευτικής υποστήριξης και εξωδικαστικής συνδρομής  για τη διευθέτηση των οφειλών, με την υποχρέωση των τραπεζών να λογοδοτούν για τις λύσεις που προτείνουν.
Ø  Να μην τροποποιηθεί ο ΚπολΔ για fast track πλειστηριασμούς όπως είχε προταθεί στο σχετικό σχέδιο, από την παρούσα Κυβέρνηση. Και να προσαρμοστούν οι τιμές των ακινήτων στις νέες συνθήκες, με  μια ενιαία τιμή αντικειμενικής και εμπορικής αξίας.
Ø  Να ληφθούν  άμεσα μέτρα για ρύθμιση των χρεών, “κόκκινων δανείων” με την δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού, ανθρωποκεντρικού, όπου εξατομικευμένα θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του  οφειλέτη,  διασφαλίζοντας πρωτίστως ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Αθήνα  14/01/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια: