Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ε.Π.Κ. Κρήτης: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε καυσόξυλα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-10-2022

Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο αγοραπωλησίας των καυσόξυλων, καθώς κάποια νοικοκυριά θα επιλέξουν αυτό τον τρόπο θέρμανσης για τον χειμώνα, και επειδή οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών επισημαίνοντας τα εξής:

Τι προσέχουμε:

1) Αγοράζουμε τα ξύλα με το κ.μ. δηλ. με τον όγκο. Ο όγκος των καυσόξυλων υπολογίζεται αν πολλαπλασιαστούν οι τρεις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος) της στοίβας που έχει σχηματιστεί ή του πλαισίου μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένα (όταν πρόκειται για χύμα).

2) Να κάνουμε έρευνα αγοράς, όσον αφορά τις τιμές διάθεσης των καυσόξυλων (υπάρχει αισθητή διαφορά από έμπορο σε έμπορο).

3) Να γνωρίζουμε ότι οι έμποροι οφείλουν να διαθέτουν μετροταινίες , για τη μέτρηση των διαστάσεων των πλαισίων και τον υπολογισμό του όγκου των καυσόξυλων).

4) Να γνωρίζουμε ότι οι λιανοπωλητές ,υποχρεούνται να διαφυλάσσουν τα καυσόξυλα προστατευμένα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (π.χ. βροχή) ώστε να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους και να διατηρούν χωριστούς σωρούς ξύλων ώστε να μην αναμειγνύονται τα είδη διαφορετικής χώρας,
προέλευσης, ποιότητας και τιμής.


5) Να ζητάμε πάντοτε απόδειξη αγοράς, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Φ.Π.Α στην συμφωνηθείσα τιμή και να μη δεχόμαστε επιπλέον χρέωση για Φ.Π.Α.

6) Να έχουμε συμφωνήσει στην μη επιβάρυνση μεταφορικών.

7) Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουμε να δίνουμε στο ογκομέτριμα, πάντα κάνουμε συμφωνία με στοιβαγμένα τα ξύλα και θα μετράμε τον όγκο προσέχοντας να μη αφήνουμε κενά εντός του σωρού.

8) Επισημαίνεται ότι για να υπολογιστεί ο όγκος των καυσόξυλων, που δεν είναι στοιβαγμένα (χύδην) πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετηθούν πρόχειρα σε ένα πλαίσιο και να μετρηθεί ο όγκος του πλαισίου.

Τέλος επειδή ο Χειμώνας έρχεται, και τα νοικοκυριά θα πρέπει να φροντίσουν για την αγορά καυσόξυλων, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, αφού ευχηθεί σε όλους τους καταναλωτές ένα ήπιο Χειμώνα, ενημερώνει ότι θα δέχεται καθημερινά τις καταγγελίες των καταναλωτών στα τηλέφωνα 2821092306, 2821092666 Χανιά αλλά και κάθε καταναλωτών μπορεί να τηλεφωνεί για τυχόν καταγγελία στο 1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ. Δ/νση: Πλ.1866  Αρ.2
Email:
epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ: 2821092666 - 2821092306

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: