Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Ε.Π.Κ. Κρήτης: Η ακρίβεια απαιτεί συνεργασία Κυβέρνησης με καταναλωτές

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης της Προέδρου τής Ένωσης Προστασίας καταναλωτών Κρήτης, κ. Ιωάννας Μελάκη,για την Ακρίβεια.

Δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια  γι' αυτό που συμβαίνει στη Χώρα μας.

Δεν μπορούμε να κλείνουμε πλέον τα αυτιά μας σε πολίτες που συνεχώς ψελλίζουν τη λέξη "πεινάω'.

Και για όλα αυτά υπάρχει ευθύνη και συνευθύνη.

Ευθύνη στους Κυβερνώντες και συνευθύνη σε όλες εμάς τις Καταναλωτικές Οργανώσεις που κάτι δεν κάνουμε σωστά.

Η εμπειρία μας τόσα χρόνια στην αγορά, είτε ως Ελεγκτές  από αρμόδια  κρατική θέση προηγούμενων  ετών είτε ως εκπρόσωποι των καταναλωτών λέμε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δε θέλει να πατάξει την ακρίβεια και  ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει για την αντιμετώπισή της, έχουν ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και οι εξαγγελίες γίνονται για το θεαθήναι.Λάθος που δεν ανακοινώνονται τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Είναι μέγα σφάλμα, από την πλευρά της κυβέρνησης ,το γεγονός ότι δεν ανακοινώνονται, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές, σε ποια προϊόντα έχουν εντοπιστεί φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε οργανωμένο μποϋκοτάζ τους. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική πάταξη της ακρίβειας, αφού οι επιχειρήσεις θα προχωρούσαν σε μείωση των τιμών, από τη στιγμή που δε θα υπήρχε ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων.

Η Κυβέρνηση,  έχει τα εργαλεία ,να προστατεύσει τον Καταναλωτή, αλλά όπως αποδεικνύεται δεν θέλει να το κάνει, τα λαμβανόμενα και τα πολυδιαφημισμένα μέτρα, είναι για εφησυχασμό, όπως σε λαϊκά παραμύθια έλεγαν ότι υπάρχει λύκος στο χωριό ,για να πάνε οι κλέφτες να αρπάξουν τα πρόβατα από τον τσομπάνη και ότι τάχα τα έφαγε ο λύκο.

Λέμε ότι  η Κυβέρνηση  έχει γνώση της ακρίβειας, μπορεί να ρυθμίσει την αγορά, αλλά δε θέλει, δεν θέλει να στεναχωρήσει εκείνους που αισχροκερδούν εις βάρος των καταναλωτών.

Και επαναλαμβάνουμε για να μάθει ο κόσμος ότι εμείς οι περισσότερες Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών, με διάφορα υπομνήματα κατά καιρούς παρεμβαίνουμε και ζητάμε την  συνεργασία για την πάταξη της παραπλάνησης,της απάτης, της ανασφάλειας των προϊόντων τροφίμων ή μη.

Για μας ότι έρχεται η Κυβέρνηση και ανακοίνωνει κάποια πρόστιμα στις επιχειρήσεις, είναι σαν "χάιδεμα* διότι οι επιχειρήσεις αυτές, έχοντας οργανωμένο νομικό επιτελείο , προσφεύγουν στα Δικαστήρια και το αποτέλεσμα δεν ανακοινώνεται εάν τελικά θα πληρωθούν αυτά τα πρόστιμα και ουσίας εάν εισπραχθούν που είναι και το ζητούμενο.

Στο 64% η έμμεση φορολογία.

Για εμάς τους καταναλωτές, είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι σήμερα η έμμεση φορολογία έχει φτάσει στο 64% της άμεσης, κάτι που συνεπάγεται οικονομική «αιμορραγία» για τα νοικοκυριά.

Εμείς, ως Ενώσεις Καταναλωτών, έχουμε ζητήσει επανειλημμένα σε διάφορες κοινές συνεδριάσεις ενώπιον του Εθνικού συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς,η Κυβέρνηση να μας ανακοινώνει  σε ποια προϊόντα παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας; Οι εταιρείες δεν αισχροκερδούν σε όλα τα προϊόντα που εμπορεύονται αλλά σε κάποια από αυτά. Αν ξέραμε οι καταναλωτές σε ποια προϊόντα αισχροκερδούν, θα μπορούσαμε ουσιαστικά να τιμωρήσουμε τις επιχειρήσεις. Να μην αγοράζουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα και έτσι αναγκαστικά να αλλάξει η στάση των επιχειρηματιών και να οδηγηθούν οι εταιρείες στη μείωση των τιμών. Όμως, δε μας ενημερώνουν για τα προϊόντα και έτσι ουσιαστικά μας στερούν τη δυνατότητα να τιμωρήσουμε τις εταιρείες και έτσι να υπάρξει αποτελεσματική πάταξη της ακρίβειας. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δε θέλει να τιμωρήσει αυτούς που αισχροκερδούν και ότι η ‘’μάχη’’ που λέει ότι δίνει για την πάταξη της ακρίβειας, γίνεται για το θεαθήναι. Δυστυχώς, η αγορά σήμερα είναι ένα χάος και ο καθένας πουλάει με όποιες τιμές θέλει

Η Κυβέρνηση σήμερα, χρησιμοποιώντας τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης και την τεχνογνωσία της επικοινωνίας ,την ακρίβεια μας την σερβίρει με τέτοιο τρόπο, ως μια καταιγίδα που έρχεται με αστραπές και βροντές, αφού βλέπουμε τις πρώτες ψιχάλες. Δηλαδή γίνεται τέτοια πλύση εγκεφάλου, ώστε μια επικείμενη αύξηση των τιμών να θεωρείται επακόλουθο στα  όσα προηγήθηκαν με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ότι δε φταίνε οι εταιρείες που αισχροκερδούν στα μάτια των καταναλωτών.

Αγαπητοί καταναλωτές ,

Ζητήσαμε μείωση των συντελεστών  ΦΠΑ, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα είδη πρώτης ανάγκης, αγνοηθήκαμε διότι θα ακυρώναμε τον Κρατικό προϋπολογισμό, το Κράτος θα έπεφτε έξω, το ανεχτήκαμε, όμως, το να κλείνει το "μάτι" η Κυβέρνηση υπέρ των επιχειρήσεων να αισχροκερδούν να υπάρχει ανεξέλεγκτη ακρίβεια και εμείς να  σας ακούμε να λέτε *πεινάω* δεν θα το ανεχτούμε άλλο

 

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας καταναλωτών Κρήτης 

 

Ιωάννα Μελάκη 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: