Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Κλίμα και Ενέργεια - Ειδήσεις και καλά παραδείγματα (Μάιος 2017)


1. Εκθέσεις - ειδήσεις

  • Σύμφωνα με έκθεση κορυφαίων οικονομολόγων, η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού ουσιαστικά απαιτεί τιμές CO2 της τάξης 40-80 $/t το 2020 και 50-100 $/t το 2030 (Σήμερα οι τιμές είναι κάτω από 6 $/t σήμερα).
  • Με κοινή τους επιστολή στους Υπ. Περιβάλλοντος της ΕΕ, Δήμαρχοι λιγνιτικών περιοχών στηρίζουν την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για σύσταση Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής CO2. Ο Αν.Υπ.ΠΕΝ Σ. Φάμελλος φαίνεται να στηρίζει την πρόταση, ενώ παρόμοια πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα είχε απορριφθεί στη Βουλή πέρυσι από τον τότε Υπ.ΠΕΝ Π. Σκουρλέτη οπότε και τα αντίστοιχα έσοδα πήγαν για ενίσχυση των βιομηχανιών.

2. Καλά νέα και παραδείγματα
  • Όλο και μεγαλώνει η πρωτοβουλία Πολιτειών, πόλεων και επιχειρήσεων των ΗΠΑ που δεσμεύονται να τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού κόντρα στην απόφαση του Τράμπ που αθετεί τη Συμφωνία. Οι 9 Πολιτείες και 125 πόλεις που συμμετέχουν (06.06.2017) αντιπροσωπεύουν 120 εκατομμύρια κατοίκους με ΑΕΠ 6,2 τρις$. Συμμετέχουν επίσης 183 Πανεπιστήμια και 902 επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών 1,4 τρις$. http://wearestillin.com/
  • Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αριζόνα ισχύος 100MW συνδυασμένο με μπαταρία 30MW/120MWh θα πουλά ενέργεια στα 40€/MWh, εκμεταλλευόμενο και φοροαπαλλαγή 30%.
·         753 χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα πουλήθηκαν το 2016, σχεδόν τα μισά από αυτά στην Κίνα, ενώ στη Νορβηγία το 29% των νέων αυτοκινήτων ήταν ηλεκτρικά. Πλέον κυκλοφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα από ελάχιστα πριν μόλις 5 χρόνια. Η Ινδία ανακοίνωσε πως από το 2030 δεν θα πωλούνται οχήματα με χρήση ορυκτών καυσίμων.
  • Η Tesla ξεκίνησε την πώληση κεραμιδιών με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά (Solar Roof), διαθέτοντας παράλληλα και πανομοιότυπα συμβατικά ώστε να επιλέγει ο καθένας πόσα κεραμίδια με ΦΒ θέλει να εγκαταστήσει. Τα κεραμίδια μάλιστα έρχονται με εγγύηση άπειρου χρόνου. Παρόμοια πρωτοβουλία ανακοίνωσε και η Γερμανική εταιρία μπαταριών Sonnen σε συνεργασία με εταιρία της Αυστραλίας.
  • Από το 2006 μόνο η Νεμπράσκα από όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ αύξησε τη χρήση κάρβουνου. Μάλιστα σε 17 Πολιτείες η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο έπεσε σε λιγότερο από το μισό.
·         Πλωτό φωτοβολταϊκό ισχύος 40 MW κατασκευάστηκε στην Κίνα σε παλιό πλημμυρισμένο ορυχείο.
  • Με 58% στο σχετικό δημοψήφισμα οι πολίτες της Ελβετίας αποφάσισαν την απαγόρευση νέων πυρηνικών σταθμών και 4πλασιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2035.
3.  Διάφορα 

ΤΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια: