Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

ΕΚΠΟΙΖΩ - Νέα μελέτη "Καθαροί λογαριασμοί ενέργειας στην Ελλάδα" - Προτάσεις επανασχεδιασμού των λογαριασμών ενέργειας

Καλησπέρα σας και ευτυχισμένο το νέο έτος!

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει την ιδιαίτερα χαρά να ανακοινώσει τη δημοσίευση πρόσφατης μελέτης με τίτλο: "Καθαροί λογαριασμοί ενέργειας στην Ελλάδα"- Προτάσεις επανασχεδιασμού (μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ).

Κύριο μέλημα της εν λόγω μελέτης και ανάλυσης είναι η ενδυνάμωση των καταναλωτών στην αγορά της ενέργειας, ώστε οι ίδιοι να παίξουν ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενό της είναι η ανάλυση της αγοράς ενέργειας, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Εστιάζει δε ειδικότερα στη μορφή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει να συνάδουν με το ισχύον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και να είναι απλοί, κατανοητοί, φιλικοί, περιεκτικοί και διαφανείς.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει αναδείξει το πρόβλημα των πολύπλοκων, αδιαφανών, μη κατανοητών, όπως και άσχετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, με δράσεις και παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και στις Αρχές. Οι φιλικά προς τον καταναλωτή λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν βασικό εργαλείο για τους καταναλωτές, ενισχύουν τον ρόλο της ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό και συνιστούν προϋπόθεση για μια κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Τέλος, στο πλαίσιο της μελέτης, σχεδιάστηκε και τίθεται στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων ένα πρότυπο καθαρού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω συγκεκριμένων προτάσεων για πιο καθαρούς λογαριασμούς στην Ελλάδα (δείτε το προτεινόμενο υπόδειγμα λογαριασμού -παράρτημα).

Το βιβλίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το INZEB και το ίδρυμα Heinrich Boll.

Δείτε σχετικά και στην ιστοσελίδα μας την 1η μελέτη: "Καθαροί" λογαριασμοί ενέργειας για όλους τους πολίτες στην Ε.Ε.

Με εκτίμηση,

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
Στουρνάρη 17, Αθήνα 106 83
Τηλ. επικοινωνίας: 210 330 4444
E-mail: info@ekpizo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: