Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Ε.Π.Κ. Κρήτης: "Δάνεια Παλιννοστούντων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου"

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ 9-3-2023

'Τσουνάμι" οι διαταγές πληρωμής και τα καταδιωκτικά μέτρα, από τα funds, serveres, και άλλους πιστωτές για τα Δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών, που είναι με εγγύηση του δημοσίου

Με αφορμή, τα τηλεφωνήματα και  τις  επισκέψεις Καταναλωτών, παλλινοστούντων, προς την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με τις Διαταγές Πληρωμής, στο χέρι και με την αγωνία αν θα χάσουν το σπίτι τους, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικό με το θέμα.

Επί του ιστορικού: Από το 1990 ως το 2004, είχαν δοθεί περίπου 40.000 δάνεια ποσού 60.00 ευρώ, σε παλιννοστούντες ομογενείς, στο πλαίσιο προγράμματος εγκατάστασής τους.στον Ελλαδικό Χώρο.

Τα δάνεια των παλιννοστούντων, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που άρχισε από το 2010, σταμάτησαν στις περισσότερες των περιπτώσεων να εξυπηρετούνται.

Στα δάνεια παλιννοστούντων ήταν συμβεβλημένο και το ελληνικό δημόσιο ,ως εγγυητής ,για κάποιο ποσό ή και για όλο το δάνειο ανάλογα με τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Κάποιοι που είχαν και άλλες  οφειλές είχαν την Πρόνοια και τα ενέταξαν στο Ν. 3869/2010 {ν.Κατσέλη) και να τα ρυθμίσουν. Δικαστικά.

Όμως, αν ανατρέξει κάποιος στο ν. 2790/2000, που αφορά τα δάνεια αυτά και την εγγύηση του δημοσίου, καθώς στις μετέπειτα υπουργικές αποφάσεις, θα διαπιστώσει ότι το δημόσιο καθίσταται εγγυητής, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και όχι αν αυτές δεν πληρούνται.

Ο οφειλέτης. δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πότε το δημόσιο θα καταβάλει την οφειλή προς την τράπεζα,  η οποία "πούλησε". Η διαταγή πληρωμής που του κοινοποιείται έχει μία και μοναδική προθεσμία για να προσβληθεί και να τον προστατεύσει από την τράπεζα και από ενδεχόμενο πλειστηριασμό του ακινήτου του.

Στην περίπτωση διαταγής πληρωμής, ο οφειλέτης πρέπει οπωσδήποτε να ασκήσει ανακοπή κατά της δγης πληρωμής διότι αυτό είναι το μοναδικό ένδικο βοήθημα που διαθέτει προκειμένου να αναστρέψει, να απενεργοποιήσει ή και να καθυστερήσει την σε βάρος του κατάσχεση. Η προθεσμία που έχει για να το κάνει αυτό είναι μόλις 15 εργασιμες ημέρες που ξεκινούν να μετράνε από την επομένη της επίδοσης σε αυτόν της δγης πληρωμής

Επίσης ο οφειλέτης ο οφειλέτης οφείλει να καταθέσει και αίτηση αναστολής για να το προστατέψει.

Προσοχή διότι η αίτηση αναστολής ως δικονομικό βοήθημα του οφειλέτη υπάρχει μόνο κατά την επίδοση της Διαταγης Πληρωμής

Επομένως ο οφειλέτης που έχει λάβει τέτοιου είδους δάνειο και το έχει ξεχάσει, να έχει το νου του ότι μπορεί ανά πάσα ώρα να λάβει δγη πληρωμής.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης συμβουλεύει

Δεν χρειάζεται τρόμος, δεν χρειάζεται άγχος...δεν χρειάζεται φόβος

ΜΌΝΟ σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση .από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η δικηγόρο

Για περισσότερη ενημέρωση τηλ 2821092306

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

 

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email:
epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: