Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ε.Π.Κ.Κρήτης : "Οι τράπεζες δεν δικαιούνται να διαγράφουν μικροοφειλές, τα funs γιατί μπορούν"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/5/2017

Συνάντηση  ουσίας,  με τραπεζικό στέλεχος Κρητικιάς τράπεζας, είχε η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης κ. Ιωάννα Μελάκη, σήμερα Πέμπτη 18/5/2017, στα γραφεία της Τράπεζας .
Θέματα που τέθηκαν στην συνάντηση
α) Χρέωση ποσού έρεευνας κτηματολογίου
β) Διαγραφή μικροοφειλών
γ) Ρύθμιση με εφάπαξ καταβολής χρέους
Αναλυτικά:
Αφορμή της εν λόγω συνάντησης,  στάθηκαν οι καταγγελίες πολιτών- δανειοληπτών , για υπερβολική χρέωση στην  έρευνα τίτλων στο κτηματολόγιο που έφθανε  στα 800 ευρώ, αλλά και άλλα θέματα  που τους απασχόλησαν, ως ΄Ενωση, όπως  είναι η διαγραφή  χρεών,(μικρο ποσών),από τις ίδιες τις τράπεζες, σε πολίτες φτωχούς, χωρίς περιουσιακά στοιχεία,  που το χρέος τους ,φθάνει προς τις τράπεζες , έως 20.000 ευρώ.,Μια και προβλέπεται από το ν.3869/2010, (ν.Κατσέλη) προκειμένου να αποφύγουν,την δικαστική οδό, οι χρεωμένοι οικονομικά αδύναμοι οφειλέτες, έξοδα παραβόλου , κλητήρων  και δικηγόρου.
Και για  τα δύο θέματα  δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις, για το πρώτο έρευνας κτματολογίου  ότι το ποσόν που απαιτεί η τράπεζα φθάνει τα 60 ευρώ ,ιδιαίτερα στο δεύτερο  τεθέν θέμα, το τραπεζικό στέλεχος, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η δέουσα νομοθεσία που να δίνει το δικαίωμα στην τράπεζα να διαγράφει χρέη, και καμία δεν μπορεί μέχρι σήμερα να το πράξει, καθώς  θα υπάρξει για τον πράττοντα, ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας, κ.α.
Επίσης τέθηκε το θέμα  από την κ.Μελάκη ,εάν η τοπική τράπεζα θα μπορούσε να διαγράψει "χρέος"  αφού έρθει σε επαφή εξωδικαστικά με τον οφειλέτη και δεχθεί μία εφάπαξ  μικρή καταβολή. Τέθηκε σχετικό παράδειγμα " για εταιρεία που εκπροσωπούσε συμφέροντα συστημικής τράπεζας που πράττει όμοια. και που η Ένωση έχει γνωρίσει ότι ενώ το χρέος  του οφειλέτη,είχε φθάσει στο ποσό των 27.000 ευρώ, η συμφωνία  έκλεισε με 3000 ευρώ και χορήγηση βεβαίωσης εξόφλησης.
Στην περίπτωση αυτή, ο εκπρόσωπος της Κρητικιάς τράπεζας, είπε ότι ,η τράπεζα που εκπροσωπεί δεν πράττει όμοια.
Γενικό συμπέρασμα από την εν λόγω συνάντηση, βγήκε ότι η Κρητικιά Τράπεζα, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του στελέχου της, κινείται με κοινωνικό πρόσωπο, βοηθά την τοπική κοινωνία ,  αρκεί να υπήρχει νομικό πλαίσιο που να τηνκαλύπτει.
Τέλος, για οποιανδήποτε διευκρίνηση, όσο αφορά τις επί πλέον χρεώσεις των τραπεζών, ιδιαίτερα όταν παρατηρείται ότι ο τελικός λογαριασμός, χρεώνεται με επί πλέον έξοδα  π.χ έξοδα έρευνας κτηματολογίου, κ.α   και περιουσία δεν υπάρχει , ο κάθε καταναλωτης μέλος ή όχι της ΄Ενωσης  μπορεί να επικοινωνεί με την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στα τηλ.2821092306,2821092666 και 2842020140.
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης

Ιωάννα Μελάκη


ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306


Δεν υπάρχουν σχόλια: