Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΚΕΠΚΑ - Δ.Τ.: Αλίμονο στους υπερχρεωμένους...



Αρ. Πρωτ.:894
Θεσσαλονίκη, 07 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αλίμονο στους υπερχρεωμένους…

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δηλώνει, κάθετα, αντίθετο, στην επιχειρούμενη αναμόρφωση του Νόμου 3869/2010, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επίσης, πιστεύουμε ότι οι νέες διατάξεις, για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών είναι προβληματικές και δε διευκολύνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Θα χρησιμοποιήσουμε παράδειγμα, για να γίνουν αντιληπτοί οι προβληματισμοί μας:

Μακροχρόνια άνεργος (κάτι που έχει γίνει καθημερινότητα, στη χώρα μας) θα προσπαθήσει να ενταχθεί, στις νέες διατάξεις του Ν.3869/2010. Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2: «Το ποσό των μηνιαίων καταβολών θα πρέπει να είναι εύλογο με βάση την οικονομική κατάσταση του αιτούντος, ωστόσο δε μπορεί να είναι κάτω από το 10% της μηνιαίας δόσης που όφειλε να καταβάλλει μέχρι τη στιγμή της υποβολής της αίτησης, το δε ελάχιστο ποσό καταβολής ανέρχεται σε 40ευρώ μηνιαίως, εκτός αν ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 παράγραφος 5 του παρόντος, οπότε ο Πρόεδρος Υπηρεσίας μπορεί να ορίσει χαμηλότερη ή μηδενική δόση».

Όμως, παράγραφος 5 στο άρθρο 8 δεν υπάρχει, ούτε ο Πρόεδρος της Υπηρεσίας έχει οριστεί. Δηλαδή, ένας μακροχρόνια άνεργος πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον 10% της προηγούμενης δόσης του, για να υπαχθεί, στο Ν.3869/2010. Ίσως, κάποιος ισχυριστεί να υπαχθεί ο άνεργος, στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, για ενήμερους δανειολήπτες. Αρχικά, ποιος άνεργος είναι ενήμερος, στις οφειλές του; Αλλά, ακόμα και αν ίσχυε αυτό, δυνατότητα μηδενικών καταβολών θα έχει, μόνο για 6 μήνες. Αν δε βρει δουλειά, μέσα στο 6μηνο (πράγμα πιθανότατο), τι θα γίνει;

Το σχέδιο νόμου, που παρουσιάστηκε, αποτελεί «μνημείο προχειρότητας». Δε θα διευκολύνει τους υπερχρεωμένους. Είναι «κομμένο και ραμμένο», στα όσα θέλουν οι τράπεζες, που αφού διασώθηκαν, από την χρεοκοπία, με χρήματα των φορολογούμενων, τώρα λειτουργούν, ξανά, ως αρπακτικά.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ανακαλέσει, αυτό το σχέδιο νόμου, να συζητήσει, με τις Ενώσεις Καταναλωτών και να προστατέψει τους αδύνατους και όχι τους δυνατούς.

Προειδοποιούμε τις τράπεζες ότι, αν τολμήσουν να αρχίσουν κατασχέσεις σπιτιών, θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: