Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ι.Ο.ΑΣ. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ - 7-9 Ιουνίου 2013



ΤΟ Ι.Ο.ΑΣ. ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΓΙΑ ΤΟ«9Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ – ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

Στο ακριτικό Καστελλόριζο ταξίδεψε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) "Πάνος Μυλωνάς" μετά από πρόσκληση, για το "9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας" που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού.





Στο διήμερο συνέδριο παραβρέθηκε η πρόεδρος του Ινστιτούτου κ.Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: "Μείζονες παράγοντες δημόσιας υγείας - προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης και προαγωγής υγείας". Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ.Μυλωνά πραγματοποίησε παρουσίαση γύρω από το θέμα: "Η Πρόληψη των τροχαίων συμβάντων αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας". Απευθυνόμενη προς τους 150 συνέδρους - δημάρχους, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα και γιατρούς -   η κ.Μυλωνά επεσήμανε ότι "η πρόληψη των τροχαίων πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών προαγωγής της υγείας, σε μια περίοδο που η χώρα μας μαστίζεται από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τροχαίων, τα οποία μάλιστα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15-29 ετών στη χώρα μας". 

Η παρέμβαση του ΙΟΑΣ στις εργασίες του συνεδρίου ήταν δυναμική, καθώς στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου τοποθετήθηκε για τις δυο ημέρες ο εξοπλισμός προσομοιωτών της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας (mobile NEST) που το Ινστιτούτο έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE for Traffic Safety. Οι σύνεδροι, λαμβάνοντας μέρος στη βιωματική εκπαίδευση επεσήμαναν πως η δημιουργία δομών ενημέρωσης για την πρόληψη των τροχαίων σε τοπικό επίπεδο μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μείωση των τροχαίων, ενώ αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που ζήτησαν παρουσία του εξοπλισμού του ΙΟΑΣ στις περιοχές τους. 

Κατά τη διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν πολλά ζητήματα για τη προαγωγή της υγείας (κάπνισμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ κ.α.) και προτάθηκε η δημιουργία αστικών δομών όπως τα ΚΕΠ Υγείας. Το ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργάνωσε και υλοποίησε με τη βοήθεια των ιατρών που συμμετείχαν στο συνέδριο, δωρεάν ιατρικούς ελέγχους προς όλους τους κατοίκους του Καστελλόριζου. 

Στο συνέδριο συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, του ιατρικού συλλόγου Αθηνών και δήμαρχος Αμαρουσίου κ.Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ Καθηγητής κ.Γιάννης Τούντας, η Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων Καθηγήτρια κ.Ελένη Πετρίδου, η κ.Φαίη Κοσμοπούλου Γενική Διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η κ.Αναστασία Αγγελή Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της DIAGEO Hellas και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ.Πατούλης δήλωσε: "Η πρόληψη υγείας και η προαγωγή της υγείας πρέπει να πάψει να βρίσκεται στα χαρτιά και στις συλλογικές δηλώσεις. Πρέπει να γίνει πράξη. Η δική μας προσπάθεια έχει αυτό το συμβολισμό και αυτή την ουσία. Εκτός απο τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τους κατοίκους του Καστελλόριζου από 16 ιατρικές ειδικότητες και τα φάρμακα που προσφέρθηκαν, υπήρξε και η βιωματική ενημέρωση μέσω του Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς" περνώντας ένα ηχηρό μήνυμα και δίνοντας το συμβολισμό πως κανένας πολίτης δε μπορεί να είναι Β´ κατηγορίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: