Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΠΚΑ-ΣΤΕ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ….



ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ….
(Μία είναι η λύση…ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ για όλους πραγματικά ανήμπορους πολίτες  …!)

Ασφυκτικό και περιοριστικό το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις δανείων το οποίο κατατίθεται στη Βουλή.
Βάζει περιορισμούς και προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά, ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν την ρύθμιση.
Επίσης αναφέρεται σε δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ενήμερα τα δάνειά τους ακόμη και αν τα έχουν ήδη διακανονίσει, αρκεί αυτά να μην έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Απευθύνεται μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους με χαμηλά εισοδήματα και στην ουσία κερδίζουν μια επιμήκυνση του στεγαστικού τους δανείου για 48 μήνες, ενώ οι άνεργοι με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα δεν θα πληρώνουν τόκους για έξι από τους 48 μήνες της ρύθμισης.
Οι προϋποθέσεις για να μπει κανείς τη ρύθμιση είναι:
1
. Το καθαρό εισόδημα  να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% από το 2009 και να μην υπερβαίνει το ατομικό  τα 15.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 25.000 ευρώ. Για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω το εισοδηματικό κριτήριο ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ, και επίσης για δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.
2
. Να υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση δηλ.προσημείωση  επί της πρώτης κατοικίας.
3.  Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας, η οποία είναι υποθηκευμένη, να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
4
. Η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ και τις 300.000 ευρώ αντίστοιχα για τρίτεκνες και άνω  οικογένειες.
5. Ο δανειολήπτης να μην διαθέτει πάνω από 10.000 ευρώ (και 15.000 ευρώ για τρίτεκνους και άνω) σε συνολικές καταθέσεις και κινητές αξίες (χρεογράφα).
6. Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Οι παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται όλες μαζί.
Έτσι προκύπτει με απλή ανάγνωση ότι αφορά, μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους & ανέργους ενήμερους (πως μπορεί να γίνει, να είσαι άνεργος και με ενήμερο δάνειο, μόνο αυτοί ξέρουν!!!), με ενυπόθηκα δάνεια, να χρωστούν μέχρι 150.000 €, και βέβαια η δόση να είναι όχι πάνω από το 30% του εισοδήματος, άρα ένας με εισόδημα 20.000 € θα δίνει δόση 500,00 €..!!!
Δηλαδή με απλά λόγια ένας ο οποίος είναι άνεργος και έχει δάνειο το οποίο λογικά έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, δεν μπορεί να υπαχθεί, όπως και χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες που μπορεί να έχουν και άλλες μορφές δανείων ..όπως πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια με τοκογλυφικά επιτόκια..!!
Βέβαια η διαφορά της μηνιαίας δόσης που δεν πληρώνει στους 48 μήνες ο δανειολήπτης  κεφαλαιοποιείται και αποπληρώνεται μετά την περίοδο των 48 μηνών. Όχι θα την χάριζαν…!
(άρα κούρεμα μηδέν, και συνολική επιβάρυνση των δανειοληπτών λόγω επιμήκυνσης).
Λίγα σωστά βήματα είναι οι αλλαγές στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όπως περιγράφονται και είναι:
·        Οι δανειολήπτες που προσφεύγουν στο νόμο θα πληρώνουν υποχρεωτικά ελάχιστη δόση από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Προτείνεται να είναι στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ το μήνα. Το ποσό που θα έχει καταβληθεί συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικά θα αποφασίσει το Δικαστήριο.  (τι γίνεται όμως γι΄αυτόν που βρίσκεται σε απόλυτη φτώχια..;;)
·        Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός βελτιώνεται με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.
·        Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρετε ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο. (Σήμερα για πολλά πιστωτικά ιδρύματα που έχουν κλείσει ψάχνουμε τα ίχνη τους παντού και δεν μπορούμε να κοινοποιήσουμε τις προτάσεις και τα δικόγραφα.)
·        Δίνεται η δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντας τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.
Με λίγα λόγια …ασπιρίνες για το καρκίνωμα και τη θηλιά στο λαιμό που έχουν επιβάλλει οι τραπεζίτες σε όλο σχεδόν τον Ελληνικό λαό με τα δάνεια και τα τοκογλυφικά επιτόκια.
Μία είναι η λύση , έγινε πριν πολλά χρόνια από τον Σόλωνα και ανέπνευσε η κοινωνία και οι πολίτες.
ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ με αντικειμενικούς και δίκαιους όρους για όλους τους πραγματικά ανήμπορους πολίτες και τους …όχι για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των …κολλητών, που έσπευσαν οι «Σωτήρες» …να απαλλάξουν  από όποια ευθύνη.!

Χαλκίδα: 4/6/2013
Γιώργος Μητροπέτρος
Οικονομολόγος
Πρόεδρος ΕΠΚΑ-ΣΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: