Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Δήλωση Κ. Πουπάκης : Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή



 
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ
Ευρωβουλευτής - Μέλος των Επιτροπών:
·   Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων
·   Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 15 Μαρτίου 2013

15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
Κ. Πουπάκης: Κάθε ελληνική οικογένεια πρέπει να έχει αυτά που δικαιούται. Αξιοπρέπεια, όχι ανέχεια.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, μέλος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς & Προστασίας Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ημέρα συνήθως ταυτίζεται με θέματα που αφορούν τη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών, την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, τον εντοπισμό κινδύνων καταπάτησης και καταστρατήγησης αυτών από αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές κ.α. Δυστυχώς όχι στη χώρα μας! Στην πρωτόγνωρη για την Ελλάδα οικονομική και κοινωνική κρίση, οι καταναλωτές δίνουν καθημερινά τον αγώνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Με τα σημερινά δεδομένα όπου:

Τα επίπεδα φτώχιας έχουν αυξηθεί κατά 43% το τελευταίο έτος, δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι στους δρόμους και τα συσσίτια.


Οι αλλεπάλληλες φοροεισπρακτικές «επιδρομές» έχουν εξανεμίσει το οικογενειακό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με τα περισσότερα νοικοκυριά να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και στα όρια επιβίωσης διαμορφώνοντας συνθήκες υποσιτισμού για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού..

Η ένταση της ακρίβειας συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας παρά τη μείωση του μισθού κατά 30% κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat βάσει των οποίων η Ελλάδα ξεπερνάει το μέσο όρο της ΕΕ στις τιμές προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

Οι χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες κάθε φορά που πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της απαγόρευσης πλειστηριασμών στη μοναδική κατοικία τους αγωνιούν μήπως βρεθούν στο "δρόμο".

Τα λουκέτα και οι πτωχεύσεις εταιρειών είναι καθημερινά «νέα», η ανεργία εξαπλώνεται φτάνοντας το 27% και η μακροχρόνια ανεργία μετατρέπεται σε μόνιμη κατάσταση.

Το διακύβευμα είναι ένα: Πολιτεία και θεσμοί να κοιτάξουν πιο χαμηλά. Να ακούσουν και να στηρίξουν τα νοικοκυριά που σε όλους τους τόνους διαμηνύουν την ανασφάλεια και την απόγνωση καθώς "δεν έχουν τίποτα άλλο πλέον να χάσουν", διασφαλίζοντας το μίνιμουμ της αξιοπρέπειας που δικαιούται κάθε ελληνική οικογένεια.

Πάταξη της αδιαφανούς δράσης ολιγοπωλίων, μονοπωλίων και καρτέλ που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση και διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, σημαντική μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης (όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), άμεση αποκλιμάκωση των τιμών, βιώσιμη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών χωρίς τον «εφιάλτη» της κατάσχεσης, είναι μερικά αλλά κρίσιμα βήματα με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας που πρέπει να γίνουν και μάλιστα από ΧΘΕΣ!»


ΑΘΗΝΑ                                                                ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ                                                                   ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Ιουλιανού 28-Γ’ Σεπτεμβρίου                            Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                                                Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
(1oς ορ,. Γραφ. 5,) Αθήνα 10434                      Κτίριο Altiero Spinelli, Γρ. 08Ε115                              Κτίριο L. Weiss, Γρ.Τ09037
T:+30-210 8835010, 060                                   Rue Wiertz 60, B-1047 BRUSSELS                                  1, av. Pr. R. Schuman, CS 91024
F:+30-210 8835017                                           Τ.:+32-22845260/ F:+32-228492601                           67070 Strasbourg
email: k.poupakis@parliament.gr                    email: konstantinos.poupakis@europarl.europa.eu      Τ:+33-388175260/F:+33-388179260

Δεν υπάρχουν σχόλια: