Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Απαιτείται έγκριση για αναμετάδοση μέσω ίντερνετ

«Ναι» στην απαγόρευση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι εμπορικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να απαγορεύουν την αναμετάδοση μέσω διαδικτύου των εκπομπών τους από άλλη εταιρία. Και αυτό διότι η προαναφερθείσα αναμετάδοση συνιστά υπό ορισμένους όρους «παρουσίαση» έργων «στο κοινό» την οποία πρέπει να επιτρέψει ο δημιουργός τους.

Στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει ότι το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποβλέπει στην καθιέρωση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας υπέρ των δημιουργών και τη διασφάλιση εύλογης αμοιβής για τη χρήση των έργων τους, ιδίως στην περίπτωση παρουσιάσεως στο κοινό. Προς τον σκοπό αυτό, οι δημιουργοί έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν κάθε παρουσίαση στο κοινό των έργων τους.

Η υπόθεση αυτή ήλθε στο ευρωδικαστήριο όταν η TVCatchup Ltd (TVC) άρχισε να παρέχει Διαδικτυακές υπηρεσίες τηλεοπτικών μεταδόσεων οι οποίες έδιναν στους χρήστες τη δυνατότητα να λαμβάνουν «ζωντανά» μέσω διαδικτύου δωρεάν τηλεοπτικές εκπομπές. Εναντίον της προσέφυγαν βρετανικοί τηλεοπτικοί φορείς. 
Πηγή : http://www.newsbeast.gr/media/arthro/500170/apaiteitai-egrisi-gia-anametadosi-meso-idernet/

Δεν υπάρχουν σχόλια: