Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Οικολόγοι Πράσινοι - Δύο χρόνια Φουκουσίμα – Ποτέ ξανά!


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
11/03/2013
Δυο χρόνια Φουκουσίμα – Ποτέ ξανά!
Να αφήσουμε πίσω μας την περιττή, επικίνδυνη και ακριβή πυρηνική ενέργεια

Δύο χρόνια μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα, ο αγώνας για τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ.
Η επίσημη έρευνα της Ιαπωνικής κυβέρνησης κατέληξε πως η καταστροφή οφειλόταν σε ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις, παράμετροι τις οποίες οι «δοκιμές αντοχής» αδυνατούν να αποτιμήσουν. Η ίδια ανεπάρκεια χαρακτηρίζει τις δοκιμές αντοχής ως προς τη δυνατότητα τους να εκτιμούν τους κινδύνους από τη γήρανση των αντιδραστήρων και άλλων συναφών προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 2 πυρηνικών αντιδραστήρων στο Βέλγιο όπου ανακαλύφθηκαν ρωγμές πέρσι μετά από λειτουργία 30 χρόνων.   
Στη Βρετανία υπολογίστηκε πως η πλήρης αποξήλωση και ο καθαρισμός των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών θα κοστίσει συνολικά πάνω από 100 δις, κόστος που θα επιβαρύνει την κοινωνία και όχι τις επιχειρήσεις πυρηνικών.

Το Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας εκτίμησε πως ένα ατύχημα σαν εκείνο της Φουκουσίμα θα κόστιζε στη χώρα 430 δις ενώ στο χειρότερο σενάριο ατυχήματος το κόστος θα έφτανε τα 5,8 τρις ευρώ, δηλαδή τρεις φορές το ΑΕΠ της χώρας, ένα ρίσκο που θα ήταν εντελώς αδιανόητο για οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία που ξεκίνησε το πρόωρο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών της είδε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνεται και τις εξαγωγές ηλεκτρισμού να αυξάνονται λόγω της αλματώδους ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα ενεργειακό μίγμα που να στηρίζεται κατά 100% στις ΑΠΕ είναι απολύτως εφικτό ως το 2050. Κι αν αυτό φαντάζει μακρινό, ας αναλογιστούμε ότι οι επενδυτικές επιλογές που θα κάνουμε στις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες θα καθορίσουν το ενεργειακό μας μέλλον για δεκαετίες. Τη στιγμή που υπάρχει η εναλλακτική λύση των ΑΠΕ η οποία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας, αυτή της κλιματικής αλλαγής, είναι ακατανόητο να εμμένουμε στην ακριβή και επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια.
Η χώρα μας, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα μια ενεργειακή επανάσταση για απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2040 και τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050. Ένας τέτοιος ριζικός μετασχηματισμός του ενεργειακού μας μοντέλου προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αξιοποίησης των ΑΠΕ όχι μόνο θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή και τον πυρηνικό τρόμο, αλλά και θα δημιουργήσει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, θα προστατέψει τη δημόσια υγεία, θα μειώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις και θα προσφέρει δυνατότητες πρόσθετου εισοδήματος για τα νοικοκυριά που θα επενδύουν σε οικιακά συστήματα ΑΠΕ.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Περισσότερες πληροφορίες:
210 3306301 (εσωτ. 115, 116)

Δεν υπάρχουν σχόλια: