Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΚΠΟΙΖΩ ΔΤ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΞΕ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ;



Dt 741-13.3.2013
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
‘Η Συμπεριφορά του Καταναλωτή στην οικονομική κρίση'
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές στο αμφιθέατρο Γ. Καραμπατζός του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η εσπερίδα με θέμα «Η Συμπεριφορά του Καταναλωτή στην Οικονομική κρίση», την οποία διοργάνωσαν από κοινού η ΕΚΠΟΙΖΩ και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια της συστηματοποίησης της συνεργασίας τους.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε η Καθηγήτρια και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού  Ε. Γεωργιτσογιάννη, η οποία, αφού τόνισε την ανάγκη ανοίγματος του Πανεπιστημίου στην κοινωνία, ανακοίνωσε την συστηματική συνεργασία Χαροκοπείου – ΕΚΠΟΙΖΩ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση.
Στην συνέχεια, η Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ε. Αλευρίτου, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για  τις δράσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης(νομική εξυπηρέτηση υπερχρεωμένων και ψυχολογική υποστήριξή τους).Επίσης, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας της, αναφέρθηκε  στα επιτεύγματα της Ένωσης και το συνολικό έργο της. Τελειώνοντας την ομιλία της με το απόσπασμα από βιβλίο του Ξ. Ζολώτα «…οι κοινωνίες της αφθονίας... σε μεγάλο βαθμό κοινωνίες καταστροφής... ευνόησαν τη δημιουργία του ανθρώπου-καταναλωτή...», εξέφρασε την πεποίθηση, ότι « η κρίση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για:
·         επάνοδο στις ανθρώπινες αξίες, ως ατόμων και κοινωνίας, τις οποίες η υπερκαταναλωτική λαίλαπα άμβλυνε,
·         ενίσχυση και παγίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης που ήδη έχει  κάνει αισθητή την παρουσία της,
·         εξορθολογισμό της κατανάλωσής μας και υιοθέτηση συνειδητής στάσης ζωής, αναφορικά με τις επιλογές μας ως καταναλωτών,
·          επιστροφή στην παραδοσιακή μας διατροφή με τις αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις στην υγεία
Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν, αν οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας που δρουν μεμονωμένα, ενεργήσουν συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση»

Η  Α. Λελέκη MBPsS Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, εθελόντρια στο πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΚΠΟΙΖΩ, αναφέρθηκε στις ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, λέγοντας ότι το «Κύριο πρόβλημά τους (των μετεχόντων) ήταν η συναισθηματική φόρτιση: αισθάνονταν απομόνωση, αγωνία, απόγνωση, θυμό, ντροπή, ενώ αρκετοί είχαν αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Ένα κοινό στοιχείο ήταν η αίσθηση επικείμενου κινδύνου εξ αιτίας των ξαφνικών αλλαγών που συνέβησαν στο βιοτικό τους επίπεδο.
Στις ομάδες συμβουλευτικής το πρόσωπο που μοιράζεται τα συναισθήματά του βρίσκει ένα ασφαλές πλαίσιο όπου ακούγεται, παίρνει αποδοχή, αισθάνεται κατανόηση, ζεστασιά και εμπιστοσύνη. Δυναμώνει μέσα από το μοίρασμα συναισθημάτων και εμπειριών, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ο μόνος με δυσκολίες, οπότε σε δεύτερο χρόνο έρχεται και η ανακούφιση από το σύμπτωμα.»
Στην συνέχεια, ανακοινώθηκαν από τις φοιτήτριες του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Α. Παναγοπούλου και Β. Σκάκκου, τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας “Διατροφή και Οικονομική κρίση” που διεξήγαγαν σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ. Σύμφωνα με αυτά :

§   To 55,1% του δείγματος είχε υποστεί μείωση των εισοδημάτων του

§   Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών

§   Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμου αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος

§   Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%)

§   Τα τρόφιμα που επιλέγονται για συχνότερη κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής είναι τα ρύζι/πατάτες (70,8%), τα όσπρια (70,8%), το ψωμί (50,2%) και τα λαχανικά (46,9%)

§   Επιπλέον το 93% του δείγματος δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το φαγητό από έξω(π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες)


Την εκδήλωση έκλεισε ο Β. Τσιαφούτης, Νομικός Σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, επισημαίνοντας ότι “η εφαρμογή του Ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα δικαστήρια ανέδειξε το κρίσιμο ζήτημα της υποχρέωσης της Πολιτείας να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους πολίτες. Η ενασχόληση του δικαστή με το κόστος ζωής είναι τεράστιας σημασίας παράμετρος για την κατάρτιση του προγράμματος ρύθμισης, καθώς προκειμένου να είναι σε θέση ο οφειλέτης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, διαβιώνοντας παράλληλα ο ίδιος και η οικογένειά του με αξιοπρέπεια, επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή στον προσδιορισμό των βιοτικών αναγκών. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πρέπει να σημάνει την απαρχή μιας συνεργασίας που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός φορέα εμπειρογνωμόνων (διατροφολόγων, ειδικών οικιακής οικονομίας, δικηγόρων, οικονομολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κτλ) με στόχο τη θέσπιση κριτηρίων υπολογισμού του κόστους διαβίωσης και την προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού νοικοκυριού”.

Αθήνα, 14.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: