Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Στο 7o Δημοτικό Σχολείο της Κοζάνης η Οικολογική Κίνηση για τον Αλιάκμονα




Στο «μικροσκόπιο» των μικρών μαθητών του 7oυ Δημοτικού βρέθηκε ο  Αλιάκμονας και μαζί του κι η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η οποία κλήθηκε να παρουσιάσει τα προβλήματα του ποταμού.
Όπως φάνηκε από τη συζήτηση τα παιδιά είχαν δουλέψει αρκετά πάνω στο θέμα Πληθώρα ερωτήσεων, απόψεων και έντονος προβληματισμός για την κατάσταση του ποταμού, την επάρκεια και την ποιότητα των νερών, τα συν και τα πλην των φραγμάτων, καθώς και γενικότερα οικολογικά προβλήματα. Ο εκπρόσωπος της Κίνησης δεν προλάβαινε να απαντά.  


Το μήνυμα που έστειλαν οι μαθητές ότι θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τον πολύπαθο Αλιάκμονα δίνει μια νότα αισιοδοξίας. Παράλληλα βάζει προ των ευθυνών εμάς τους ενήλικες, υπενθυμίζοντας το γνωστό οικολογικό σύνθημα ότι τα ποτάμια και οι λίμνες δεν είναι δικά μας, αλλά «τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρά τα προβλήματα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των αρμόδιων Διευθύνσεων, συνεχίζουν να παρέχουν στα παιδιά ερεθίσματα και  καλά δείγματα βιωματικής εκπαίδευσης, χάρη στο μεράκι μερικών δασκάλων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Οικολογική Κίνηση βρίσκεται στη διάθεση των σχολείων, όχι μόνο ως παρουσία, αλλά και μέσω του παρακάτω εκπαιδευτικού υλικού που διαθέτει:
·        CD με τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας (σε μορφή power point, 250 slides)
·        DVD (ερασιτεχνικό) με τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας, κατά νομό και θεματική ενότητα (Διάρκεια 90 λεπτά)
·        DVD και δυο Οδηγούς προβολής του Βοΐου και της γύρω περιοχής της Πίνδου.
·        Ανάλογο υλικό / φωτογραφίες / κείμενα από τη δουλειά μας σε προγράμματα χάραξης και ανάδειξης μονοπατιών, γεφυριών και παραδοσιακών οικισμών. Μεγάλο μέρος της δουλειάς αυτής είναι αναρτημένο στο site της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, www.ecokoz.gr .

Το εν λόγω υλικό προβολής των οικολογικών προβλημάτων αλλά και των σπάνιων ομορφιών της Δυτικής Μακεδονίας διατίθεται δωρεάν.  Μπορεί ο καθένας, εκπαιδευτικός ή μη, να το χρησιμοποιήσει, με ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να αναφέρει το δημιουργό.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
4-3-2013


Δεν υπάρχουν σχόλια: