Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΔΡΩΜΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ




Θεσσαλονίκη: Πτολεμαίων 29Α, 5ος όρ, τηλ. 2310.266705, fax: 2310.266706
http://ecogreensalonika.wordpress.com,   e-mail: ecogreensalonika@gmail.com

15 Μαρτίου 2013

ΔΡΩΜΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΘ
Παρασκευή 22 Μαρτίου, ώρα 4μμ, Σιντριβάνι ΔΕΘ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούν την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών και οργανώνουν Δρώμενο Ενημέρωσης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 4μμ στο Σιντριβάνι μπροστά στη ΔΕΘ.
Πιστεύουμε ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας του.

Έγκαιρα και επανειλημμένα έχουμε απορρίψει τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας, με αιχμή τις εταιρείες ύδρευσης. Συμπαρατασσόμαστε με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς που αγωνίζονται για να βγουν από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης της χώρας, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ για λόγους αειφορικής διαχείρισης του  νερού πρωτίστως,  αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και αρνητικής διεθνούς εμπειρίας.
Ειδικά για την ΕΥΑΘ, στις 21 Φεβρουαρίου το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε την πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της εταιρείας μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Κίνησης Πολιτών «136» που αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις και οργανώνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για να πάρουν στα χέρια τους - μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών - τη διαχείριση του νερού, αγοράζοντας τις μετοχές της ΕΥΑΘ, επιτυγχάνοντας έτσι τον κοινωνικό έλεγχο στο νερό.
Αυτό που, σε κάθε περίπτωση, ζητάμε είναι η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα νερά, της κοινής λογικής αλλά και η υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών.
Στα πλαίσια του ενημερωτικού δρώμενου θα μοιραστεί έντυπο υλικό με τις θέσεις μας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και θα ενημερωθούν οι πολίτες για τη συλογή υπογραφών από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «Το νερό και η υγιεινή είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!» (http://www.right2water.eu/el) που διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: