Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - Καταφύγιο η Ένωση Καταναλωτών

ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Καταφύγιο η Ένωση Καταναλωτών
Από : Ελένη Φουντουλάκη
Περίπου πεντακόσιες υποθέσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών για ένταξη στον Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχει δεχτεί μέσα σε δύο μήνες (από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα) η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. Γεγονός ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στον Νομό Χανίων αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, τα οποία φαίνονται να αυξάνονται ανησυχητικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι περίπου 2.000 άτομα είχαν απευθυνθεί στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών προκειμένου να ρυθμίσουν τις οικονομικές εκκρεμότητές τους. Φέτος ξεπερνούν τα 220 άτομα κάθε μήνα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης κα Ιωάννα Μελάκη.
Καθημερινά στα γραφεία της Ένωσης στην πλατεία Νέων Καταστημάτων επικρατεί το αδιαχώρητο από υπερχρεωμένους δανειολήπτες και καταναλωτές που θέλουν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για να υπαχθούν στον συγκεκριμένο νόμο και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Όπως επεσήμανε η κα Μελάκη, «οι περισσότεροι θέλουν να επιλύσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν και να πληρώσουν τα χρέη προς τις τράπεζες. Είναι καταναλωτές που έχουν 'κοπεί' οι μισθοί τους, πολύτεκνοι, άνεργοι. Πρόκειται για ανθρώπους, συνετούς που νοιώθουν το βάρος της υπερχρέωσης στην πλάτη τους, θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά αδυνατούν. Πολίτες όλων των ηλικιών από 30 έως 70 ετών, ωστόσο ο κύριος όγκος βρίσκεται στην παραγωγική ηλικία από 30 - 40 ετών, που είναι άνεργοι».
«Το μεγαλύτερο άγχος που έχουν οι περισσότεροι οι οποίοι έχουν δάνεια, είναι πώς θα διαφυλάξουν τη κατοικία στην οποία διαμένουν», σημείωσε.
Το 2011, για υποθέσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών σε παγκρήτιο επίπεδο που χειρίστηκε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, υπήρξαν τριάντα αποφάσεις για 'κούρεμα' χρέους από 50% έως 100%. Για το 2012, με απόφασή του το Ειρηνοδικείου Βάμου δικαίωσε υπερχρεωμένο 56χρονο δανειολήπτη, άνεργο, πατέρα ενός ανήλικου τέκνου -μέλος της Ένωσης- οποίος είχε χρέος σε τράπεζα, ένα καταναλωτικό δάνειο και δύο πιστωτικές κάρτες, συνολικού ύψους 14.705,51 ευρώ.
Με την απόφασή του το Ειρηνοδικείο, ρύθμισε τα χρέη του δανειολήπτη για τέσσερα χρόνια ώστε να πληρώνει 100 ευρώ/μήνα, του δόθηκε τετραετής περίοδος χάριτος για να σώσει τη μοναδική του κατοικία και δεν έγινε ρευστοποίηση των τεσσάρων αγροτεμαχίων, συνολικής εκτάσεως 2.217,49 τ.μ. και ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου που είχε στην κατοχή του.
Η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κάλεσε για μια ακόμα φορά, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να εμπιστευθούν τον Νόμο 3869/2010 καθώς και τα Ειρηνοδικεία της χώρας, που στέκονται ως θεματοφύλακας του νόμου.
«Η Πολιτεία οφείλει να κάνει το αντίστοιχο 'κούρεμα' και στα χρέη των πολιτών, όπως ακριβώς έκανε και στους μισθούς και στις συντάξεις. Διότι υπό διαφορετικές συνθήκες, είχε δανειστεί ένας καταναλωτής πριν μερικά χρόνια, διαφορετικά είχε υπολογίσει τον προσωπικό και οικογενειακό του προϋπολογισμό και διαφορετικά έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σήμερα. Η Πολιτεία δύναται, γιατί αυτή είναι που αναχρηματοδοτεί τις τράπεζες, οπότε ας διοχετεύσει χρήματα στην κατανάλωση, στην εργασία και στην ανάπτυξη», τόνισε η κα Μελάκη.

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ. Δ/νση : Πλ.1866 Αρ.2
email : epkxan@gmail.com
Τηλ.-Fax : 2821092666-2821092306

Δεν υπάρχουν σχόλια: