Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ε.Π.Κ.Κ. : Νοικοκυριά “Πνιγμένα” σε Χρέ­η

Νοικοκυριά “πνιγμένα” σε χρέ­η
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Από : Δημήτρης Μαριδάκης
Δημοσιεύθηκε στις : 13-03-2012
'Βραχνά' για χιλιάδες νοικοκυριά αποτελούν τα χρέη προς τις τράπεζες καθώς αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικέ­ς ανάγκες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 2.000 άτομα ζήτησαν το 2011 τη συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για να υπαχθούν στον Νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά, ενώ ήδη μέ­σα στους 3 πρώτους μήνες του 2012 περίπου 700 άτομα απευθύνθηκαν για τον ίδιο λόγο στην Ένωση.
Πάντως, καθημερινά αυξάνονται και οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων που δικαιώνουν καταναλωτές και πολίτες οι οποίοι αδυνατώντας να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας.
«Ο Νόμος 3869/2010 περί υπερχρεωμέ­νων φυσικών προσώπων, υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι πολύ σημαντικός», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, η οποία χθες πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία στο Αστυνομικό Μέ­γαρο Χανίων μετά από πρόσκληση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, και πρόσθεσε : «Τα δύο αυτά χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος έ­χουμε πάρα πολλούς πολίτες της Κρήτης που έ­χουν καταφύγει σε αυτόν και πάρα πολλέ­ς αποφάσεις Ειρηνοδικείων της Κρήτης, που δικαιώνουν τις υπερχρεωμέ­νους καταναλωτές και τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά. Επομέ­νως, είναι έ­να καλό εργαλείο το οποίο μπορούμε όλοι εμείς να κάνουμε χρήση και να ρυθμίσουμε τα χρέ­η μας ή και να ζητήσουμε διαγραφή».
Η κα Μελάκη υπογράμμισε ότι για να αξιοποιήσει κάποιος τις ευεργετικές διατάξεις του σχετικού νόμου θα πρέπει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικέ­ς υποχρεώσεις του, ενώ χαρακτήρισε 'μονόδρομο' την υπαγωγή σε αυτόν όλων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
«Ο νόμος δίνει μια 'ανάσα' σε κάθε νοικοκυριό, σε άνεργους και μη έχοντες περιουσιακά στοιχεία και στους ανθρώπους που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει στο Ειρηνοδικείο και μπορούμε να φτάσουμε μέχρι διαγραφή του χρέ­ους σε ποσοστό 100%», ανέφερε η κα Μελάκη και πρόσθεσε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέ­πει ο καταναλωτής να προσφύγει είτε στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είτε σε κάποιο δικηγόρο και να ζητήσει βοήθεια για τη ρύθμιση.

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ. Δ/νση : Πλ.1866 Αρ.2
e-mail : epkxan@gmail.com
Τηλ.-Fax : 2821092666-2821092306

Δεν υπάρχουν σχόλια: