Νοικοκυριά “πνιγμένα” σε χρέη
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Από : Δημήτρης Μαριδάκης
Δημοσιεύθηκε στις : 13-03-2012
'Βραχνά' για χιλιάδες νοικοκυριά αποτελούν τα χρέη προς τις τράπεζες καθώς αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 2.000 άτομα ζήτησαν το 2011 τη συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για να υπαχθούν στον Νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά, ενώ ήδη μέσα στους 3 πρώτους μήνες του 2012 περίπου 700 άτομα απευθύνθηκαν για τον ίδιο λόγο στην Ένωση.
Πάντως, καθημερινά αυξάνονται και οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων που δικαιώνουν καταναλωτές και πολίτες οι οποίοι αδυνατώντας να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας.
«Ο Νόμος 3869/2010 περί υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι πολύ σημαντικός», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, η οποία χθες πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων μετά από πρόσκληση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, και πρόσθεσε : «Τα δύο αυτά χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος έχουμε πάρα πολλούς πολίτες της Κρήτης που έχουν καταφύγει σε αυτόν και πάρα πολλές αποφάσεις Ειρηνοδικείων της Κρήτης, που δικαιώνουν τις υπερχρεωμένους καταναλωτές και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επομένως, είναι ένα καλό εργαλείο το οποίο μπορούμε όλοι εμείς να κάνουμε χρήση και να ρυθμίσουμε τα χρέη μας ή και να ζητήσουμε διαγραφή».
Η κα Μελάκη υπογράμμισε ότι για να αξιοποιήσει κάποιος τις ευεργετικές διατάξεις του σχετικού νόμου θα πρέπει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του, ενώ χαρακτήρισε 'μονόδρομο' την υπαγωγή σε αυτόν όλων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
«Ο νόμος δίνει μια 'ανάσα' σε κάθε νοικοκυριό, σε άνεργους και μη έχοντες περιουσιακά στοιχεία και στους ανθρώπους που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει στο Ειρηνοδικείο και μπορούμε να φτάσουμε μέχρι διαγραφή του χρέους σε ποσοστό 100%», ανέφερε η κα Μελάκη και πρόσθεσε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο καταναλωτής να προσφύγει είτε στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είτε σε κάποιο δικηγόρο και να ζητήσει βοήθεια για τη ρύθμιση.
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ. Δ/νση : Πλ.1866 Αρ.2
e-mail : epkxan@gmail.com
Τηλ.-Fax : 2821092666-2821092306
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου