Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ε.Π.Κ. ΚΡΗΤΗΣ : "ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων "

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ



ΣΥΝΕNΤΕΥΞΗ  ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Διαχρονικό και γραφικό έχει καταντήσει πλέον, τους καλοκαιρινούς μήνες, το φαινόμενο της αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων, που παρατηρείται όχι μόνο στο Νομό μας αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες που δεχόμαστε καθημερινά από Ελληνες και ξένους επισκέπτες.
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης  βενζινοπωλών Χανίων Βαγγέλης Κώτσος, στη  συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Ενωσης προστασίας καταναλωτών Κρήτης και  την πρόεδρο Ιωάννα Μελάκη. Ο κ. Κώτσος υπογράμμισε «ένας από τους λόγους είναι ότι έχουμε χιλιάδες εκδρομείς, Ελληνες και  ξένους, που είτε ενοικιάζουν είτε  χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους για τις διακοπές τους με αποτέλεσμα πολλά πρατήρια να 'τσιμπάνε' τις τιμές», ενω πρόσθεσε «πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν  διαμαρτυρίες  από τους ξένους για ακριβή βενζίνη, τα δύο τρία τελευταία χρόνια έχουμε έντονα παράπονα για τις τιμές των καυσίμων στη πόλη μας και όχι μόνο. Οι εκδρομείς από την υπόλοιπη Ελλάδα τους ενοχλεί αφάνταστα η ακριβότερη, σε σχέση με το κέντρο, αμόλυβδη που βρίσκουν και που αγγίζει πολλές φορές και τα 9-10 λεπτά παραπάνω στο λίτρο. Ομως αυτές τις διαφορές ο συμπολίτης μας τις βιώνει καθημερινά χειμώνα - καλοκαίρι».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα  ότι «το να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση  υπάρχει μόνο μία λύση. Αυτή είναι  να γίνει επιτέλους η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όχι μόνο στις βενζίνες αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Πρέπει επιτέλους το υπουργείο και η κυβέρνηση να καταλάβει  ότι με αυτό τον τρόπο και θα ανακουφίσει των Ελληνα καταναλωτή αλλά και δεν θα υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους καταναλωτές, Ελληνες και ξένους. Με μια τέτοια κίνηση θα 'πέσουν'  περισότερα  χρήματα  στα κρατικά ταμεία. Οσο και να συρρικνωθούν τα ήδη συρρικνωμένα ποσοστά κερδών στους βενζινοπώλες, όσο και αν οι εταιρείες πετρελαίου θελήσουν να ρίξουν το ποσοστό κέρδους τους, αν και δεν έχουν περιθώρια πάνω από 1 ή 2 λεπτά, που και αυτά θεωρώ ότι είναι πολλά, οι τιμές δεν θα 'πέσουν' αισθητά και ουσιαστικά».  Ο κ. Κώτσος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο θέμα που αφορά τα πρατήρια βενζίνης τα οποία βρίσκονται όπως χαρακτήρισε στη μέση του πουθενά σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας τονίζοντας ότι «βλέπουμε σε απομακρυσμένες περιοχές να υπάρχουν πρατήρια καυσίμων τα οποία η τιμή της βενζίνης να είναι μέχρι και 5 λεπτά ακριβότερη στο λίτρο, σε σχέση με τα κεντρικά πρατήρια. Αυτό θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό και λογικό  αν αναλογιστούμε ότι σε αυτά, γίνονται καθημερινά ελάχιστες καταναλώσεις. Πρέπει λοιπόν ο καταναλωτής, αυτά τα πρατήρια να τα βλέπει με συμπάθεια, γιατί εκτελούν και ένα κοινωνικό ρόλο. Οταν ξαφνικά μένεις από βενζίνη στη μέση του πουθενά και εμφανίζεται μπροστά σου ένα τέτοιο πρατήριο, θεωρώ ότι τα 5 λεπτά  που μπορεί να έχει πιο ακριβό το λίτρο, τα δίνεις με μεγάλη ανακούφιση. Δυστυχώς όμως σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα, με τα συστήματα εγκατάστασης εισροών -εκροών που θα τοποθετηθούν στα πρατήρια, τα περισσότερα από αυτά  θα κλείσουν. Και θα κλείσουν γιατί δεν έχουν τη οικονομική  δυνατότητα της εγκατάστασης, λόγω της  χαμηλής κατανάλωσης, καθώς και της  μικρής χρηματοδότησης από το υπουργείο». Από την πλευρά της η πρόεδρος της ένωσης κ. Μελάκη τόνισε ότι «δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από ντόπιους και ξένους επισκέπτες οι οποίοι εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τις υψηλές τιμές των καυσίμων που παρουσιάζονται σε αρκετές περιοχές του Νομού μας. Ως ένωση καταναλωτών θέλουμε να στείλουμε το μήνυμά μας προς τα αρμόδια υπουργεία, ότι αυτή η συνεχής άνοδος των τιμών θα πρέπει να σταματήσει. Οι τιμές των καυσίμων και κυρίως της αμόλυβδης, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα σε τουριστικούς προορισμούς όπως είναι τα νησιά μας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και τα φτηνά καύσιμα αποτελούν για Ελληνες και ξένους τουρίστες πόλο έλξης στο νησί μας». Η κ. Μελάκη κάλεσε τους καταναλωτές  να ενημερώνονται από το Διαδίκτυο και συγκεκριμένα από τη ιστοσελίδα 'παρατηρητηριο τιμών υγρών καυσίμων' του υπουργείου, για το που μπορούν να βρίσκουν φτηνά καύσιμά. Η ιστοσελίδα αυτή ενημερώνεται καθημερινά. 
Πηγή "Χανιώτικα Νέα"

--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: