Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οικολόγοι Πράσινοι - Όλοι στην πορεία κατά της MONSANTO – 25 Μαΐου 2013, 18.00, πλατεία Συντάγματος



μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
24/05/2013
Τα μεταλλαγμένα απειλή για την υγεία, τη φύση, την ανεξαρτησία των αγροτών 
Όλοι στην πορεία κατά της MONSANTO – 25 Μαΐου 2013, 18.00, πλατεία Συντάγματος
Η διεθνής δράση της 25ης Μαΐου, κατά της MONSANTO αποτελεί την κορύφωση ενός παγκόσμιου, όλο και πιο διευρυνόμενου, όλο και πιο αποτελεσματικού αγώνα: του αγώνα των περιβαλλοντικών κινημάτων, ανεξάρτητων επιστημόνων, κάθε συνειδητού ανθρώπου ενάντια στην επιβολή των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (μεταλλαγμένων) στη γεωργία, στη φύση, στη διατροφή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε την υποστήριξη και τη συμμετοχή μας στην διεθνή αυτή κίνηση, η οποία οργανώθηκε «από τα κάτω», με πρωτοβουλία και σύμπραξη πολλών και πολύμορφων συλλογικών φορέων και προσώπων, που ενώθηκαν από την κοινή τους πεποίθηση ότι η αλαζονεία του βιασμού της φυσικής εξέλιξης, ιδιαίτερα οργανισμών που αποτελούν την τροφή μας, οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να αποτελέσει μια ιστορική παρένθεση, προτού πλήξει ανεπανόρθωτα τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική μας ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.
Ως εκ τούτου απευθύνουμε πρόσκληση σε μέλη, φίλους και ευαισθητοποιημένους πολίτες να πάρουν μέρος αύριο στις 18.00 το απόγευμα, στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στην πορεία κατά της ανεύθυνης και άπληστης βιομηχανίας μεταλλαγμένων, που βεβαίως δεν αποτελείται μόνο από τη διαβόητη MONSANTO, αλλά και από άλλες πασίγνωστες εταιρίες, ανάμεσα στις οποίες και ευρωπαϊκές όπως η BAYER.
Η τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και προπαντός η «εξαπόλυση» των προϊόντων της στη φύση, αλλά και η ανοιχτή, συχνά, προσπάθεια των πολυεθνικών του χώρου να επιβάλουν τα προϊόντα τους σε βάρος των φυσικά εξελιγμένων εμπεριέχει ανυπολόγιστο ρίσκο:
*  για τη δημόσια υγεία: όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν τη χρήση μεταλλαγμένων με αλλεργίες ιδίως αλλά και πιθανές βλάβες στην αναπαραγωγή και το ήπαρ.
* για τη βιοποικιλότητα: άμεσες όπως στην γνωστή περίπτωση της κατάρρευσης των πληθυσμών της πεταλούδας «μονάρχης» ή έμμεσης μέσω του πολλαπλασιασμού της χρήσης αγροχημικών στα οποία τα μεταλλαγμένα έχουν αυξημένη αντοχή. Σοβαρό και άλυτο είναι και το πρόβλημα της επιμόλυνσης των φυσικών ποικιλιών με γονίδια μεταλλαγμένων.
*  για την ανεξαρτησία και αξιοπρεπή διαβίωση του αγροτικού πληθυσμού, τον οποίο οι πολυεθνικές επιδιώκουν να οδηγήσουν, με ανοικτή στήριξη και κυβερνήσεων όπως αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μόνιμη εξάρτηση σε ό,τι αφορά στην προμήθεια σπόρων και χημικών, ουσιαστικά σε μια νέα δουλοπαροικία. Οι πρακτικές ελέγχου φτάνουν μέχρι την επιδίωξη πατεντών για γονίδια κοινότατων γεωργικών φυτών, τη δημιουργία στείρων ποικιλιών, ενώ μετέρχονται ακόμα και δικαστικές διώξεις.
Στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων σημαντικότατο είναι το πεδίο της σήμανσης: δικαιούμαστε και μπορούμε να επιβάλλουμε τη χωριστή σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά. Στην Ευρώπη, τόσο θεσμικά όσο και στο επίπεδο της  κοινής γνώμης, καταγράφονται σημαντικές επιτυχίες στον τομέα αυτό και ο αγώνας συνεχίζεται.
Όμως στρατηγικά δεν συμβιβαζόμαστε  με τίποτα λιγότερο από μια Βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία, στηριγμένη στο βιολογικό πλούτο που δημιούργησε η φυσική εξέλιξη και μόνο σε αυτόν. Μια γεωργία ανεξάρτητων αγροτών που με βιώσιμες βιολογικές μεθόδους θα παράγει ασφαλή τρόφιμα και άλλα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.
Η απληστία, η βίαιη επιβολή στη φύση, ο έλεγχος της τροφής από λίγους δεν αποτελούν βιώσιμη - ούτε καν δημοκρατική - επιλογή.
Η αναγκαία και δυνατή νίκη της βιώσιμης γεωργίας και των ανεξάρτητων αγροτών είναι να συμβαδίζει με τα συμφέροντα της σημερινής αλλά και των επόμενων γενεών.

Περισσότερες πληροφορίες:
210 3306301
Γιώργος Κανέλλης: 6972902750




Δεν υπάρχουν σχόλια: