Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΕΠΚΑ Στερεάς Ελλάδας - «ΦΑΚΕΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ…»



Είναι, το σημερινό πρωτοσέλιδο της συστημικής εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»,από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κουκάκη Σταμάτη και στο οποίο  συνεχίζει, «θα δίνουν πληροφορίες οι τράπεζες σε 48 ώρες».
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Διερωτάται ο εμβρόντητος πολίτης..!
Μήπως αυτό το δημοσίευμα είναι υπερβολικό και στρέφετε κατά των καταθετών και της ρευστότητας των τραπεζών;

Μήπως έτσι θέλουν να τρομοκρατήσουν τους καταθέτες που έχουν τα χρήματα τους στις Ελληνικές τράπεζες και θέλουν να οδηγήσουν τα όποια κεφάλαια έχουν εναπομείνει στις «σίγουρες»  τράπεζες των φορολογικών «παραδείσων»;
Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια, όχι πολλά, που όταν μίλαγε κάποιος για «κούρεμα του χρέους» ή ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ότι τα «θαλασσοδάνεια» που έχουν δώσει πολλές από αυτές, δημιουργούν κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα, αυτό και μόνο  δημιουργούσε πρόβλημα στις αγοράς και ήταν τουλάχιστον «ύποπτος» και καταδικαστέος.
Μάλιστα, σε μια περίπτωση που κάποιος είχε κοινοποιήσει μια χρηματοοικονομική εκτίμηση, επενέβη ο εισαγγελέας.!
Αυτό το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ,   στον απλό πολίτη, στο μικροκαταθέτη, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και ..τρόμου.
Αυτό που συζητά και για το οποίο προβληματίζεται καθημερινά, είναι αν θα βάλουν χέρι στις καταθέσεις και αν θα υποστούν κούρεμα και αυτές.
Μπορεί, το ρεπορτάζ να είναι αληθινό και η Κυβέρνηση να σκέπτεται πραγματικά να κάνει αυτό το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και να τους ελέγχει, σωστά μέχρι εδώ.  Πρώτα όμως, με τέτοια δημοσιεύματα, αλλά και ευθείς αναφορές ότι ο καταθέτης τελικά είναι και «επενδυτής», δηλαδή λαμβάνει ρίσκο σε ποια τράπεζα θα βάλει τα χρήματά του, έχουν φύγει ήδη αρκετά κεφάλαια σε  τράπεζες και εταιρείες του εξωτερικού.!    
Παρά την κρίση , παρά το αρνητικό επενδυτικό κλίμα, παρά το στέγνωμα των αγορών , παρά την έλλειψη ρευστότητας και άρνηση χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, ο χορός καλά κρατεί.
Στα 3,617 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά αποτελέσματα από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς,για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 3.077 εκατ. ευρώ.
Εύλογο το ερώτημα, Ποιος κέρδιζε στην κατοχή…;
Μα ο… μαυραγορίτης!
Έτσι και τώρα, με την κοινωνία σε απόγνωση, τους πολίτες στο «απόσπασμα» και μια οικονομία με σωρευμένη ύφεση 25% την τετραετία, κάποιος πάλι κερδίζει και είναι ποιος άλλος; οι Τράπεζες και οι τραπεζίτες…!!!
Ούτε αιδώς, ούτε τίποτα.
Πότε οι τραπεζίτες θα πληρώσουν για τα σπασμένα.;  
Που πήγαν τα απανωτά κέρδη της τελευταίας 15 ετίας..;
Δεν ψάχνει κανένας τους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που έχουν απομυζήσει τον ιδρώτα του κάθε πολίτη-δανειολήπτη.;
Πότε επιτέλους θα πληρώσει κάποιος από αυτούς, για τους οποίους ο λαός έχει φτωχοποιηθεί και πένεται..;
Πότε θα …φακελώσουν και θα ανακαλύψουν τις καταθέσεις αυτών, εντός και εκτός της χώρας.;
Ίδωμεν…!

Χαλκίδα 21-5-2013

Γιώργος Μητροπέτρος
Επιταγμένος
Οικονομολόγος –Καθηγητής Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: