Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Συμβουλές στους καταναλωτές για τις Χριστουγιεννιάτικες αγορές"

 








ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17-12-2017
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και αυτά τα Χριστούγεννα στέκεται δίπλα στις αγορές των καταναλωτών εφιστώντας την προσοχή τους ,αλλά και για να τους συμβουλέψει:
1) Για την αγορά  κρέατος (αρνιά, κατσίκια κλπ ): 
Συγκρίνουμε την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητούμε τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων, που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο. Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».
Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε133 ) ή «ερυθρό» («ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης Τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
2) Για την προμήθεια πουλερικών (γαλοπούλες-κοτόπουλα) και προϊόντων πτηνοτροφίας:
Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες. Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας, είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας). Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
3) Για την προμήθεια γαλακτοκομικών
Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία. Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.\
4) Για την προμήθεια ειδών ζαχαροπλαστικής
Τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής για την ασφάλεια των καταναλωτών, θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευάλωτου χαρακτήρα τους. Καλό είναι και αυτές τις γιορτές,να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε σπιτικά γλυκά, δίπλα στα παιδιά μας, και λιγότερο θα μας στοιχίσουν και το σπίτι θα ευωδιάσει από μυρουδιές, αλλά και το πνεύμα της δημιουργίας θα περάσουμε στα παιδιά μας.  
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ Να αγοράζουμε τρόφιμα από ασφαλή καταστήματα και σε τούτες τις γιορτές, ας κάνουμε τις αγορές μας ,από καταστήματα τοπικών συμφερόντων... Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, τα οποία μπορεί να μας παραπλανήσουνκαι να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία μας.
Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,εύχεται σε όλους τους καταναλωτές, υγεία και καλές ξεχωριστές γιορτές ,για τον καθένα
Για κάθε καταγγελία υπάρχει η ειδική γραμμή επικοινωνίας 11717, η οποία είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών και στην οποία μπορούν να αναφέρουν / καταγγέλλουν οιαδήποτε μη συμμόρφωση ή παράβαση της νομοθεσίας που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή τους.ακόμα μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ της ΄Ενωαης . 2821092306,282109266

Η Πρόεδρος  της ΄Ενωσης  Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: