Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Οίκοpress - Ηλεκτρονική Εφημερίδα για την Περιφέρεια Αττικής και το Περιβάλλον - Επιλεγμένα Άρθρα 18ου Τεύχους

Χτίζοντας οικονομικά, οικολογικά και βιοκλιματικά σπίτια

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα, Γεωγράφος, M.Sc.

Ζώντας σε μια εποχή και σε μια χώρα που η οικονομική κρίση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και η έννοια της οικονομίας και της οικονομικής διαχείρισης έχει γίνει προτεραιότητα, η ανάγκη για οικονομικούς τρόπους διαβίωσης έχει γίνει πρωταρχικός σκοπός του κάθε πολίτη. Επιπλέον, η έννοια της κατοικίας, είτε πρόκειται για ιδιοκτησία είτε πρόκειται για ενοικίαση, έχει γίνει μια δύσκολη κατάσταση για όλους μιας και αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας. Έτσι λοιπόν, η στροφή προς κάτι οικονομικό, αλλά και οικολογικό συνάμμα ίσως αποτελέσει μονόδρομο για κάποιους ευαισθητοποιημένους, ίσως και προχωρημένους πολίτες.

Αλήθειες και Ψέματα για το «Τέλος ΑΠΕ»



Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός,


Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος


Οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς στηλιτεύουν τις συντονισμένες προσπάθειες ορισμένων να εμφανίσουν τις ΑΠΕ ως υπεύθυνες για αδικαιολόγητη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω διαδοχικών αυξήσεων του λεγόμενου «Τέλους ΑΠΕ» και τεκμηριώνουν ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις, αντί να υποστηρίζουν χρηματοδοτικά την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας στη χώρα μας, τελικά καταλήγουν να αυξάνουν την κερδοφορία των προμηθευτών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το ποσοστό του μεριδίου της αγοράς που κατέχει κάθε ένας από αυτούς.

Διαβάστε περισσότερα...


Πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί!

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα,


Χημικός

Σίγουρα όλοι θυμόμαστε αυτό το πολύ παλιό παιχνίδι. Αυτή τη τυχαία μονομαχία που το κάθε υλικό, ανάλογα με τις ιδιότητες του, νικάει ή χάνει από κάποιο από τα άλλα τρία. Το χαρτί τυλίγει την πέτρα και χρίζεται νικητής, ενώ κόβεται από το ψαλίδι και γράφεται από το μολύβι οπότε και είναι ο χαμένος της υπόθεσης. Η πέτρα πάλι χτυπάει το ψαλίδι και νικάει, ενώ αν θυμόμαστε καλά υπάρχουν και κάποιες ισοπαλίες.
Σε ό,τι αφορά τα λατομεία της Αττικής και την διαχείριση του ορυκτού πλούτου από την άλλη, σίγουρα δεν έχουμε ισοπαλίες. Στην προκειμένη, η πέτρα το μολύβι και το ψαλίδι νικούν κατά κράτος το χαρτί. Και όταν λέμε χαρτί εννοούμε προφανώς την πηγή προέλευσης του, τα δέντρα.
Τι θα βρει κανείς γύρω από ένα λατομείο;

Διαβάστε περισσότερα...



© Copyright 2012, Οίκοpress: 3ης Σεπτεμβρίου 69, Τηλ: 210 8813760, 210 8813761

Δεν υπάρχουν σχόλια: