Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών των Προγραμμάτων ΚΟΧ νομού Αττικής από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών των Προγραμμάτων ΚΟΧ νομού Αττικής από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
Tην προετοιμασία τους για να αναλάβουν την ευαίσθητη αποστολή τους ολοκλήρωσαν αυτή την εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί που προσελήφθησαν από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΟΧ (Κοινωφελούς Χαρακτήρα).
Πρόκειται για 30 από τους 90 απασχολούμενους στο πρόγραμμα, που θα πραγματοποιήσουν την ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλων όσων αποτελούν τη σχολική κοινότητα (γονείς, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) για τους τρόπους ασφαλούς μετακίνησης, οδηγικής συμπεριφοράς, οδικής ασφάλειας και για τις μεθόδους πρόληψης ατυχημάτων.
Έμπειροι συνεργάτες του Ινστιτούτου παρουσίασαν στους νεοπροσληφθέντες εκπαιδευτικούς τρόπους προσέγγισης των θεμάτων της κυκλοφοριακής αγωγής και μετάδοσής τους σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Οι εκπαιδευτικοί, που σύντομα θα αναλάβουν δράση σε σχολεία του Ανατολικού και Βόρειου Τομέα της Αττικής, όπου υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Αττικής, παρακολούθησαν τα εξειδικευμένα σεμινάρια και συμμετείχαν σε εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν από Δευτέρα 11 έως και Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου. Προγραμματίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΟΧ οι συνεργάτες του Ινστιτούτου να επισκεφθούν περισσότερες από 150 Σχολικές μονάδες.
Πεποίθηση του Ι.Ο.ΑΣ., είναι ότι η Κυκλοφοριακή Αγωγή πρέπει να εισαχθεί συστηματικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ώστε τα παιδιά να καλλιεργήσουν βασικές αρχές και στάσεις ορθής συμπεριφοράς σχετικά με την Οδική Ασφάλεια, ώστε ως αυριανοί ενήλικες να είναι ώριμοι και συνετοί χρήστες του οδικού δικτύου.
Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι θάνατοι, ανά τον κόσμο, που οφείλονται σε τροχαία υπολογίζονται σε 1,3 εκατομμύρια το χρόνο, αποτελούν δε την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29 ετών. Στη χώρα μας το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 976 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν βαριά 1.443.
Στόχος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» είναι η πρόληψη και η μείωση των τροχαίων συμβάντων τουλάχιστον κατά 50% μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος ΚΟΧ στις περιοχές που υλοποιείται. Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσουν οι απασχολούμενοι στα σχολεία είναι μόνο μια από τις δράσεις του προγράμματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: