Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Λέει "Ναι" στο Ίντερνετ για τα Παιδιά μας

Κανείς δεν αμφισβητεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από την μη ελεγχόμενη χρήση του Ίντερνετ από τους ανήλικους χρήστες. Αλλά και κανείς δεν αμφισβητεί πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση είναι η ασφαλής χρήση του. Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης λέει ναι στο Ίντερνετ για τα παιδιά μας και καλεί τους γονείς αλλά και τους δασκάλους να μυήσουν τα παιδιά στον κόσμο του Διαδικτύου αλλά κάτω από "κανόνες".
Εκείνο που θα πρέπει να είναι σε όλους μας πέρα για πέρα κατανοητό (χωρίς ηλικιακά όρια) και πρέπει πάντα να το θυμόμαστε είναι : "ότι δημοσιεύεται online ξεφεύγει εκείνη τη στιγμή από τα χέρια μας και ίσως αργότερα μετανιώσουμε για κάτι που ʽανεβάσαμεʼ στο Διαδίκτυο στο παρελθόν", γι' αυτό χρειάζεται η οφειλομένη σκέψη και η συνετή και νηφάλια απόφαση.
Τι καλούμαστε να προσέξουμε ως γονείς για την ασφάλεια των παιδιών μας :
- Βασικό είναι ότι δεν θα πρέπει να απαγορεύουμε στα παιδιά μας την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, χωρίς επαρκής εξήγηση, δεν πρέπει να τους δημιουργείται ο φόβος,
- Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μας εμπιστεύονται και να μας μιλάνε για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους διαδικτυακούς τους φίλους.
- Βρίσκουμε ιστοχώρους κατάλληλους για τα παιδιά μας, με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.
- Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.
- Ποτέ δεν "παρκάρουμε" το παιδί μας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, με ανέλεγκτο Διαδίκτυο, καλό είναι ο υπολογιστής να είναι σε κοινόχρηστο χώρο και το Διαδίκτυο να έχει γίνει οικογενειακή υπόθεση.
"Ειδικά" για τους πολύ μικρούς μαθητές οφείλουμε να βρούμε όλα τα εργαλεία και τις μεθόδους εκείνες που θα τα αποτρέπουν την χρήση σελίδων αλλά και την κοινωνική δικτύωση με άτομα, με σκοπό την μη ηθική χρησιμοποίηση τους από χρήστες μη "καθαρών και νόμιμων σκοπών και στόχων".
Τέλος, επειδή η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ πιστεύει ότι η σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι ένα κοινό αγαθό, χρήσιμο για όλους, θα πρέπει οι ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων να είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό,με την συνδρομή κυρίως των τοπικών αυτοδιοικήσεων καθώς και η πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό να είναι δωρεάν ια όλους τους πολίτες.-

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ. Δ/νση : Πλ.1866 Αρ.2
e-mail : epkxan@gmail.com
Τηλ.-Fax : 2821092666-2821092306

Δεν υπάρχουν σχόλια: