Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ 2014

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ
Άγιος Γερμανός, 6-10-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών: «Τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους».
Ποια πουλιά μεταναστεύουν από τον τόπο μας και που κατευθύνονται; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα πουλιά κατά τη μετανάστευση; Πως μπορούμε να βοηθήσουμε; 
Σ’ αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν τα παιδιά στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου για το δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού Πρεσπών και την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου για τα δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
Μέσα από βιωματικά παιχνίδια παρατηρητικότητας και κατασκευών τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη μετανάστευση των πουλιών γεμίζοντας με τιτιβίσματα και κυνηγητά το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γερμανού στις 2 Οκτώβρη. Η εισαγωγή των παιδιών, των αυριανών διαχειριστών του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε καίρια κατά καιρούς θέματα, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κοινωνία της Πρέσπας και μία από τις βασικές δράσεις του Φορέα Διαχείρισης.

Ο καιρός δεν στάθηκε εμπόδιο την Παρασκευή 3 Οκτώβρη για την εκδήλωση στη Φλώρινα, κι έτσι η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου πλημμύρισε με εκατοντάδες παιδιά και ήχους πουλιών. Ήχοι πελαργών και ερωδιών υπήρξαν λίγο άγνωστοι για τα παιδιά, μα οι ήχοι της ηχορύπανσης, των κυνηγών και της καταστροφής των βιοτόπων ήταν εύκολο να αναγνωριστούν αμέσως από κάθε ηλικία… Τα παιδιά γέμισαν με σποράκια και ψίχουλα τις ταΐστρες πουλιών που κατασκευάστηκαν από υλικά ανακύκλωσης και υποσχέθηκαν να τις φροντίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θα δώσουν τροφή για πολύ καιρό στα πουλιά που μεταναστεύουν αλλά και σε κείνα που θα ξεχειμωνιάσουν στον τόπο μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις από το 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, Πρότυπο Δημοτικό και Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γερμανού καθώς και το Φιλοζωικό Σωματείο Φλώρινας «Η Πατούσα» μαζί με τα παιδιά της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Φλάμπουρου καθώς και τον Ιππικό Όμιλο Φλώρινας για τη συνεργασία τους.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε: τον κο Άρη Αριστείδου Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού & Τουρισμού Φλώρινας για την παραχώρηση του χώρου της πλατείας Γ. Μόδη, το διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας κο Γεώργιο Μάντσο για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου καθώς και την κα Ευγενία Δάκη, δασκάλα-μουσικό, για την παραχώρηση μουσικής.
Τέλος, ευχαριστούμε τους επαγγελματίες: Μιχάλη Πασχαλίδη για την ηχητική κάλυψη και Νικόλαο Καρνταπατίδη & Χάρη Καλαϊτζίδη για την ηχοληψία, Δημήτριο Βράγκο αρτοποιό, Ιωάννη Γεωργιάδη γεωργό, Ευάγγελο Γούλιο μανάβη, Ιωάννη Νικολαΐδη βιβλιοπώλη, Ιωάννη Πετίδη επιπλοποιό, για τη δωρεά τους σε υλικά καθώς και τους κυρίους Κωνσταντίνο Ξανθόπουλο και Αργύριο Ρήμο για τη συνεργασία τους.
Περισσότερες πληροφορίες:
Τριανταφυλλιά Γκώγκου – Τμήμα Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης & Δημοσιότητας, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών Τηλ. 23850 51870 & 23850 51433

Σημείωμα για τους συντάκτες :
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι μια ετήσια εκδήλωση που συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών, Birdlife International, εταίρος της οποίας στην Ελλάδα είναι η Ορνιθολογική και περιλαμβάνει εκατοντάδες οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και παρατήρησης πουλιών, που υλοποιούνται ταυτόχρονα σε πλήθος χωρών. Πέρυσι, στον εορτασμό της Γιορτής Πουλιών συμμετείχαν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, ενώ παρατηρήθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πουλιά μέσα σε δύο ημέρες! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χώρα μας άλλωστε, αποτελεί σταυροδρόμι για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από τον Βορρά προς τον Νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν τον χειμώνα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: