Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα σε Αμύνταιο και Φλώρινα - Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

18 Οκτωβρίου 2014
23 πόλεις στην Ελλάδα αναλαμβάνουν δράση
31 νυχτερινά κέντρα διασκέδασης συμμετέχουν
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. – www.ioas.gr) για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 εκδηλώσεις σε 23 πόλεις της Ελλάδας ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε άλλες 28 χώρες. Η ενέργεια στοχεύει στην ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και ενημερώνοντας τους οδηγούς, με έμφαση στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί, παρακινώντάς τους να επιλέγουν πάντα τον οδηγό της παρέας.
Η εν λόγω εκδήλωση θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στις παρακάτω πόλεις και νυχτερινά κέντρα:
 
Η συγκεκριμένη δράση διεξάγεται με την υποστήριξη του Δικτύου Εθελοντών του Ινστιτούτου πανελλαδικά, που με μεγάλη προθυμία συμμετέχουν στις ενέργειες του Ι.Ο.ΑΣ. και βοηθάνε στην καλή διεξαγωγή της ενέργειας, αναλαμβάνοντας δράση έξω από τα 31 νυχτερινά κέντρα για φέτος
Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.

Οι εθελοντές, που πολλοί από αυτούς υλοποιούν τη δράση για 5η και 6η χρονιά, είναι μεταξύ 18 και 35 ετών και βρίσκονται έξω από τα νυχτερινά κέντρα των παραπάνω πόλεων για να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από τη νυχτερινή διασκέδαση.
Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητάνε να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Όταν θα είναι ώρα να φύγει από το μπαρ θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ για να μπορέσουμε να δούμε εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.
Το μήνυμα της βραδιάς είναι:

Το έτος 2013, που επίσης πραγματοποιήθηκε η εν λόγω ενέργεια, ο αριθμός του πληθυσμού που συμμετείχε στις εκδηλώσεις ανήλθε σε 2.500 άτομα από 39 νυχτερινά κέντρα σε 21 πόλεις.
Το 52% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ. Από αυτούς το 75% κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0.25 (0.10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές)  που ορίζει ο ΚΟΚ, δηλαδή  1 στους 4 (Μ.Ο.) οδηγούς που μετρήθηκαν ήταν πάνω από το όριο.

Η εν λόγω ενέργεια διεξάγεται από το Ινστιτούτο με τη συμβολή της Τροχαίας που διαθέτει τα αλκοολόμετρα στο Ινστιτούτο. Επιπλέον η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» και φέτος πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π), καθώς και με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών General Mills και ΕΛΑΪΣ-Unilever που προσφέρουν τα αναμνηστικά δώρα, του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ψυχικού που ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη και των Καταστημάτων Unity by Haris Ragavis που προσφέρει τα μπλουζάκια των εθελοντών μας.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα δεν θα πραγματοποιούταν και φέτος χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του Ινστιτούτου και συνεργαζόμενους φορείς όπως: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Τμ. Τροχαίας Ναυπλίου, Δ/νση Π/Βάθμιας  Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός- Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Αμαλιάδας, Ναυπλίου και Χαλκίδας, Δήμος Αμυνταίου, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ΑΧΑ Ασφαλιστική, Τομέας Ψυχικής Υγείας/ Γενικό Νοσοκομείο Χίου, Ραδιοταξί Χίου, ΕΚΑΤΟ Φλώρινας, Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού-έδρα Φιλιατρά Νομού Μεσσηνίας, Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων στα Χανιά, Λέσχη Αυτοκινήτου Νάουσας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κιλκίς, Εθελοντική Δράση Πύργου και Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

Ραντεβού το Σάββατο 18 Οκτωβρίου για να διασκεδάζουμε πάντα με ασφάλεια!


Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 210 8620150, 6984111206, 6984111204, καθώς και στο σύνδεσμο http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=5555


Δεν υπάρχουν σχόλια: