Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Αυγουστιάτικες δράσεις της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

1)  Όχι στην εκτροπή του Αώου και την υποβάθμιση του Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Αντιπροσωπεία της Οικολογικής Κίνησης συμμετείχε με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκατοντάδες ευαίσθητους πολίτες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσε στη Βωβούσα Ιωαννίνων (Ανατολικό Ζαγόρι) η Επιτροπή προστασίας του Αώου ποταμού. Αιτία της κινητοποίησης τα σχέδια της  ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ να κατασκευάσουν ένα ακόμα φράγμα και να εκτρέψουν ό,τι έχει απομείνει από τα νερά του Αώου ποταμού. Το φράγμα πρόκειται να γίνει σε ένα πανέμορφο μέρος που είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura και βρίσκεται δίπλα στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου.
Στο οικο-camping που στήθηκε στη Βωβούσα στις 9 έως 11/8/2013 οργανώθηκαν συζητήσεις σχετικές με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και επισημάνθηκε το αδιέξοδο μιας νοοτροπίας που βλέπει τα ποτάμια σαν απλές δεξαμενές νερού κι όχι σαν οικοσυστήματα. Παράλληλα ακτιβιστές από άλλες περιοχές και χώρες, όπως από τη γειτονική Τουρκία, ανέδειξαν τις καταστροφικές συνέπειες αντίστοιχων έργων που έχουν γίνει στα μέρη τους.

Τα οφέλη του φράγματος είναι πολύ λιγότερα από τις ζημιές που θα προκαλέσει. Δεν δημιουργεί παρά ελάχιστες θέσεις εργασίας, ενώ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναπτυξιακό, αφού υποθηκεύει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής προκαλώντας οριστική και μη αναστρέψιμη καταστροφή  σε ένα σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα.

Η οικονομική κρίση, η οποία ήταν και συνέπεια ενός αναπτυξιακού μοντέλου  στηριγμένου σε αντιπεριβαλλοντικά έργα, φαίνεται πώς δεν έγινε μάθημα για πολλούς. Η Κυβέρνηση αντί να σχεδιάζει την αναζωογόνηση της υπαίθρου με βάση μια πράσινη αντίληψη (βιολογικές καλλιέργειες, ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, εξοικονόμηση και μικρές μονάδες καθαρής ενέργειας) συνεχίζει στο ίδιο αδιέξοδο μοτίβο, αντιγράφοντας το αποτυχημένο παρελθόν και .. διαγράφοντας το μέλλον.
2) Συμμετοχή στις εκδηλώσεις «ΕΛΠΙΔΑ 2013» που διοργανώθηκαν στα πλαίσια της 4ης Πανελλήνιας συνάντησης προσκόπων (ανιχνευτών).
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα κατάφυτο αγρόκτημα του Βελβεντού το τετραήμερο 8-12/8/2013. Καλεσμένη και η Οικολογική Κίνηση που έστησε το περίπτερό της με υλικό σχετικό με τις εξής θεματικές ενότητες:
α) Προώθηση του οικοτουρισμού στην περιοχή Βοΐου και Ασκίου μέσω της ανάδειξης και προβολής σηματοδοτημένων ορειβατικών μονοπατιών στα πλαίσια του προγράμματος «Πίνδος».
β) Επισήμανση και αντιμετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλεί στη Δυτική Μακεδονία η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ και η καύση του λιγνίτη. Σταδιακή απεξάρτηση από το κάρβουνο και μετάβαση σε μια πράσινη μεταλιγνιτική περίοδο με κύριο άξονα τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στις εκδηλώσεις του Βελβεντού, όπου συμμετείχαν περισσότεροι των χιλίων προσκόπων από την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού (Σερβία, Μεξικό, Ισραήλ, κ.α.) τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν κατά ομάδες για τις δράσεις και τις εκδόσεις της Οικολογικής Κίνησης, να μελετήσουν χάρτες και φωτογραφικό υλικό και να πληροφορηθούν για την 25ετή ιστορία της Κίνησης από τα μέλη μας Λ. Ιωαννίδη, Π. Καλημέρη και  Α. Ρήγα.
Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή για την άψογη οργάνωση αλλά και την ιδέα της να φέρει σε επαφή τους προσκόπους «με ανθρώπους που προσφέρουν στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στο συνάνθρωπο ..». Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να βοηθήσουμε στις πολυποίκιλες δραστηριότητες της κατασκήνωσης, καθώς και για τη φιλοξενία που πρόσφεραν στους εθελοντές μας. Η ελπίδα (όπως άλλωστε ήταν το χαρακτηριστικό όνομα της δράσης αυτής) χρειάζεται συνεργασίες για να γίνει πράξη.

Κοζάνη 17-8-2013

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: