Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ε.Π.Κ. Κρήτης : "Απόφαση Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας προστατεύει μόνο την πρώτη κατοικία"

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 8-9-2014"Αγρίεψαν" τα Ειρηνοδικεία, περισσότερο αυστηρές οι αποφάσεις τους. Προστασία μόνο για την πρώτη κατοικία, η με ημερ. 2-9-2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας!!!
 Αναλυτικά:
Υπερχρεωμένος ,οικογενειάρχης ,  συνταξιούχος (Αναπηρική σύνταξη) από την Ιεράπετρα, , χρεωμένος σε σε μία Τράπεζα  "έσωσε" μόνο την κύρια κατοικία του, με την με ημερ  2-09 -2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας , στα πλαίσια της Προσωρινής Διαταγής, για χρονικό  μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, που έχει οριστεί στις 14-12-2018  , καταβάλλοντας μηνιαία  δόση 50 ευρώ, αφήνοντας όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη , στα χέρια των δανειστών.
Πιο συγκεκριμένα  και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,της οποίας ο  εν λόγω καταναλωτής- δανειολήπτης  είναι μέλος  της, η απόφαση  του Δικαστηρίου της Ιεράπετρας , αφορά δανειολήπτη   , συνταξιούχο,  69 ετών,  έγγαμο  με σύζυγο συνταξιούχο του ΟΓΑ, με δύο παιδιά  ενήλικα.

Η συνολική του χρέωση στην μία και μοναδική πιστώτρια Τράπεζα, αλλά σε δύο συμβάσεις, φθάνει στο ποσό της απαίτησης  των 48.508,42 ευρώ.
Εισόδημα που διαθέτει:

Εισόδημα που διαθέτει μηνιαίως,  είναι η κύρια σύνταξή ,  ποσού 499,09 ευρώ .Η δε σύζυγος του έχει μηνιαίο εισόδημα  από την σύνταξη του Ο.Γ.Α 381,74 ευρώ .Το εκτιμώμενο κόστος διαβίωσης της, της οικογένειας  που ο ίδιος δηλώνει , , ανέρχεται μηνιαίως, στο ποσό των1000,00 ευρώ.
Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο ίδιος ο δανειολήπτης :
 α)κατοικία εμβαδού 126τ.μ κατά 100% δικής του κυριότητας
β)κατοικία 151 τ.μ  κυριότητας 25%
 γ)Τρία αγροτεμάχια με ελιές

 Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας,  σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο  11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο  καταναλωτής - δανειολήπτης πληρεί  τις προϋποθέσεις υπαγωγής του στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010,  (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει   ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του,  του  χορήγησε Προσωρινή Διαταγή, η οποία ισχύει για τέσσερα  έτη, δηλ. μέχρι 14-12-2018 με το παρακάτω περιεχόμενο.
1)ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ την λήψη  κάθε   καταδιωκτικού μέτρου , κατά του δανειολήπτη , την μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των χρεών του.
2)ΚΑΘΟΡΊΖΕΙ Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, αφού έλαβε υπόψη του ,τα εισοδήματα του δανειολήπτη,του συνόλου των χρεών του, την οικονομική του  δυνατότητα, τις δαπάνες της διαβίωσης του,του καθόρισε να καταβάλλει μηνιαία δόση 50 ευρώ, συμμέτρως διανεμόμενο προς τις  δύο συμβάσεις , της ίδιας Τράπεζας.
Συμπερασματικά ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , η οποία  διαχειρίστηκε την όλη προσπάθεια για το  μέλος της,  η απόφαση αυτή θεωρείται σημαντική , μια απόφαση που εξέδωσε  για πρώτη φορά Δικαστήριο της Χώρας,( το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας), που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής , και από τους καταναλωτές  -δανειολήπτες  ,από τις Ενώσεις καταναλωτών , μα περισσότερο από τους δικηγόρους , καθώς για πρώτη φορά, μας χορηγείται απόφαση που διασφαλίζει από καταδιωκτικά μέτρα "Μόνο την πρώτη κατοικία" αφήνοντας όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών, στα χέρια των δανειστών
 Τέλος, ως ΄Ενωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πρώτη μας κατοικία κινδυνεύει να χαθεί , εάν έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές "κόκκινα δάνεια"  και δεν έχουμε προβεί στις δέουσες ρυθμίσεις αλλά  ακόμα και τα άλλα μας περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν,  εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί με ασφαλιστικά μέτρα.
 Την προσοχή των Δικαστών!!!  κύριοι Δικαστές, πιστεύουμε ως εξουσιοδοτημένη ΄Ενωση Καταναλωτών, από τον ν.3869/2010,  για την συνδρομή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ότι η τροποποίηση του ν.3869/2010, έγινε μεταξύ των άλλων ,καθορίζοντας με το νέο θεσμικό πλαίσιο, προστασία των αδύνατων  οικονομικά δανειοληπτών και προκειμένου με το προ δικαστήριο να βοηθηθούν ,οι δανειολήπτες ,από την οικονομική αφαίμαξη ,των ασφαλιστικών μέτρων, προσφέροντας με τον ν.4161.2013 την ασφαλιστική εκείνη προστασία της περιουσίας των δανειοληπτών , (εάν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ένταξής τους )μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης.Το φαινόμενο της απόρριψης αιτήσεων δανειοληπτών, που παρατηρείται τελευταία , από κάποιους δικαστές,  χωρίς την δέουσα αιτιολογία , σε σκέψεις μας βάζουν...και ενημερώνουμε  ότι επί του θέματος, θα αιτήσουμε εξηγήσεις .αρμοδίως και ιεραρχικώς.
  Για ενημέρωση  των καταναλωτών δανειοληπτών,  ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: