Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΕΚΕ - Χρήσιμες Συμβουλές για την αναζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση

Λόγω εποχής και ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα ΑΕΙ – ΤΕΙ, υπάρχει αυξημένη ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση. Στην αναζήτηση αυτή θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους των καταναλωτών, έτσι ώστε να μη πέφτουν θύματα παράνομων πρακτικών.

Ιδιαίτερα, οι καταναλωτές πρέπει:

·         Να οριοθετούν με σαφήνεια τις ανάγκες τους σε τετραγωνικά μέτρα, τις απαιτήσεις τους (είδος θέρμανσης, όροφο, παροχές κλπ), περιοχή (σε σχέση με το εκπαιδευτικό ίδρυμα και τις συγκοινωνίες που εξυπηρετούν) για το προς αναζήτηση ακίνητο.

·         Σε περίπτωση άγνοιας της περιοχής ή της πόλης, μια λύση είναι η αναζήτηση ακινήτου σε συνεργασία με μεσίτη ο οποίος πρέπει να κατέχει νόμιμη άδεια άσκησης του επαγγέλματος, να γίνεται με σαφήνεια η συμφωνία για την αμοιβή του και να γνωρίζουν πλήρως τα στοιχεία του. ΠΡΟΣΟΧΗ: οι καταναλωτές δεν οφείλουν να δίνουν αμοιβή στην περίπτωση της απλής υπόδειξης ακινήτων από τον μεσίτη.

·         Στις αγγελίες, έντυπες ή ηλεκτρονικές, εφόσον καταχωρούνται από μεσίτες θα πρέπει αυτό να αναγράφεται με σαφήνεια, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι απευθύνεται σε μεσιτικό γραφείο.

·         Σε περίπτωση συνεργασίας με μεσίτη, η αμοιβή του στην περίπτωση που επιλέξουμε κάποιο ακίνητο που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του γραφείου του, δεν καθορίζεται πλέον από τον επαγγελματικό τους Σύλλογο, αλλά διαμορφώνεται ελεύθερα μετά από διαπραγμάτευση μαζί του. Πολλές φορές δε, η αμοιβή του από τον μισθωτή (ενοικιαστή) είναι ελάχιστη ως και μηδενική και αμείβεται μόνο από τον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) του ακινήτου.

·         Οι καταναλωτές επίσης, πρέπει να γνωρίζουν και να έχουν τα πλήρη στοιχεία του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) και να μη δίνουν προκαταβολή παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του μισθωτηρίου.

·         Στο μισθωτήριο θα πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία και των δυο πλευρών (εκμισθωτή – μισθωτή), οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, το ακριβές μίσθωμα (ενοίκιο) και ο τρόπος καθώς και η ημερομηνία καταβολής του. Τόσο ο μισθωτής όσο και ο εκμισθωτής οφείλουν να έχουν στην κατοχή τους από ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του μισθωτηρίου.

  • Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε το ύψος των κοινοχρήστων για τους χειμερινούς και τους θερινούς μήνες εφόσον το επιθυμητό ακίνητο είναι σε πολυκατοικία, καθώς και να ζητούμε αποδείξεις ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι οποίοι μελλοντικά μπορεί να μας επιβαρύνουν.
 

Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας
Ιουλιανού 28, 104 33 Αθήνα
Τηλ. 210 88 17 730
Φαξ 210 88 17 784
E-mail info@eeke.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: