Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Βιώσιμη Κινητικότητα: Αναγκαία για όλους κι όλες

Βρυξέλλες, 22.09.2013
Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου για την Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας
Δείτε το βίντεο εδώ: http://www.greens-efa.eu/move-green-8130.html
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.mobilityweek.eu/home/
«Καθαρός αέρας - είναι η κίνησή σας!» είναι ο τίτλος της φετινής καμπάνιας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week-EMW), η οποία στοχεύει να αναδείξει τις επιπτώσεις του τρόπου μετακίνησης στην ποιότητα του αέρα στα αστικά κέντρα. Η πρωτοβουλία για τη βιώσιμη κινητικότητα λαμβάνει χώρα από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2013. Η εβδομάδα των εκδηλώσεων θεσμοθετήθηκε από το 2002 για να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές τοπικές αρχές να γνωρίσουν και να προωθήσουν βιώσιμες μεταφορές, καθώς και να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν εναλλακτικά - ως προς τα αυτοκίνητα- μέσα μεταφοράς. Με την αλλαγή του τρόπου μεταφοράς και μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, οι εκπομπές καυσαερίων και αερίων θερμοκηπίου καθώς και η κυκλοφοριακή συμφόρηση μπορούν να μειωθούν.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε: «Η  μείωση των εισοδημάτων θα μπορούσε ως ένα βαθμό να εξισορροπηθεί αν βελτιώνονταν οι πόλεις, αυξάνονταν η χρήση ποδηλάτου, αναπτύσσονταν οι δημόσιες συγκοινωνίες, προωθούνταν πιο πράσινες μεταφορές, γίνονταν οι γειτονιές πιο φιλικές σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους πολίτες. Η ζωή στις πόλεις, η ατμόσφαιρα, ο διαθέσιμος χώρος για πράσινο και κοινωνικές δραστηριότητες θα βελτιώνονταν αν μειώνονταν η μετακίνηση με ΙΧ αυτοκίνητο κι υιοθετούσαμε πιο πράσινες συγκοινωνίες και βιώσιμα μέσα όπως κάνουν πολλές πόλεις. Η υγεία αλλά και τα οικονομικά της υγείας θα μπορούσαν να βελτιωθούν με αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης: ποδήλατο τουλάχιστον για αποστάσεις μέχρι 6 χλμ, πιο πράσινα λεωφορεία, ΤΡΑΜ, Μετρό για μετακινήσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις, δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, συστήματα που διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους και γονείς με καροτσάκια.

Ξέρουμε πως μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις καλύτερες, τον αέρα καθαρότερο, τη ζωή μας καλύτερη. Αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικών για τις πόλεις και τις μετακινήσεις, αλλαγή τρόπου ζωής και μετακίνησης. Λιγότερα ΙΧ θα σήμαινε καθαρότερος αέρας, μείωση της οικογενειακής δαπάνης, μείωση τραυματισμών και θανάτων από ατυχήματα, άσκηση και καλύτερη υγεία, μείωση τραυματισμών από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και κατά συνέπεια μείωση δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης.

Δυστυχώς στη χώρας μας είμαστε ακόμα πολύ μακριά, αν και η μείωση της αυτοκίνησης όχι λόγω οικολογικών επιλογών αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης δείχνει ότι πολλά θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν κινητοποιούμασταν για να διεκδικήσουμε το δημόσιο αγαθό της βιώσιμης κινητικότητας και της μετακίνησης με πιο πράσινα μέσα μεταφοράς».

 

Σημείωση:

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, υποστήριξαν εκδηλώσεις για την βιώσιμη κινητικότητα. Το 2012, στην  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συμμετείχαν 2158 πόλεις. Στη διάρκεια της εβδομάδας οργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις στη λογική «η πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου". Φέτος για πρώτη φορά, συμμετέχουν και 152 κινέζικες πόλεις με τοπικές δράσεις.   

 Για τις πόλεις που αναζητούν ιδέες και για τα προγράμματα της εκστρατείας τους, ο Οδηγός Καλών Πρακτικών για το 2013, που έχει δημοσιευθεί πρόσφατα, παρουσιάζει σύντομες μελέτες περιπτώσεων από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν να επιδείξουν πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές κινητικότητας στις πόλεις τους.

Αυτή η μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν τις μεταφορές στην Ευρώπη.  Είναι σημαντικό για κάθε πράσινη πόλη, να μειωθεί η εξάρτηση από τα αυτοκίνητα και να προωθηθούν «εναλλακτικοί» τρόποι μεταφοράς που θα κάνουν τις πόλεις πιο προσβάσιμες για όλους τους πολίτες τους. Τα παραδείγματα των πρωτοβουλιών που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατασκευή ποδηλατοδρόμων, βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών ή καθορισμό ζωνών και περιοχών χωρίς αυτοκίνητα.


Η βιώσιμη κινητικότητα είναι ένας από τους 12 περιβαλλοντικούς δείκτες που αξιολογούνται μέσα από το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας. Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας έχει ως στόχο όχι μόνο να βελτιώσει το ευρωπαϊκό αστικό περιβάλλον αλλά και να βελτιώσει τις αστικές περιοχές και την ανάπτυξη τους, ως κέντρα πολιτισμού και ταυτόχρονα να τις μετατρέψει σε ελκυστικές περιοχές διαβίωσης για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η πόλη Vitoria-Gasteiz (Ισπανία) Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το  2012, έλαβε έπαινο για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας και τα δραστικά μέτρα που πήρε για την προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στο σύστημα δημόσιων μεταφορών, η επέκταση ζωνών της πόλης με πολύ χαμηλή ταχύτητα επίπεδο ζώνες (10 km / h) και την καλύτερη διαχείριση της διανομής εμπορευμάτων.
Περισσότερες πληροφορίες για το θεσμό της Ευρωπαϊκή Πράσινης Πρωτεύουσας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: