Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Δεν μπαίνουμε στον "Τειρεσία " για ακάλυπτες επιταγές , έως 5.000 Ευρώ

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ 6-09-2013

"Ασπιρίνη" χαρακτήρισε η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, σε σχετική ανακοίνωσή της,   την  πρόσφατη  απόφαση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου τροποποιούνται τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών, από εκδότες  "ακάλυπτων επιταγών",  που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΊΑ.για  χιλιάδες  καταναλωτές , επαγγελματίες , εμπόρους  και βιοτέχνες,

 Σύμφωνα λοιπόν με τη  ανακοίνωση  της ΄Ενωσης, και επί του περιεχομένου της  νέας απόφασης, μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου των επιταγών  από 12 σε 6 μήνες.  , αφήνει εκτός μαύρης λίστας  ( ΤΕΙΡΕΣΊΑ.)για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών μέχρι  των 5.000 ευρώ

Τι ίσχυε πριν την απόφαση

 Οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους 1.000 ευρώ (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες.
  Το μέτρο αυτό δημιουργούσε "έμφραγμα" στην αγορά , με αποτέλεσμα λόγω της μειωμένης ρευστότητας , οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παρουσιάζουν αδυναμία κινητικότητας πληρωμής των υποχρεώσεων τους, και να μη μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να έχουν μείνει πίσω οικονομικά με αφάνταστες υποχρεώσεις τόσο προς την Εφορία , προμηθευτές, ΔΕΗ, ασφαλιστικά Ταμεία.
  Επανειλημμένα  το προ ισχύον μέτρο από τις δυνάμεις τις αγοράς είχε κριθεί  ότι δεν βοηθούσε την αγορά,  αφού μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων το 52% αυτών ήταν στη «μαύρη λίστα»  στον ΤΕΙΡΕΣΊΑ. για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ. Έτσι περισσότεροι από 14.000 βγαίνουν από τον ΤΕΙΡΕΣΊΑ άμεσα.
  
 Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, χαιρετίζει αυτή την απόφαση, κρίνεται  ότι  βρίσκεται σε θετική πορεία, θεωρείται  " μικρό λιθαράκι "προς την αποζητούμενη κινητικότητα της αγοράς, θεμέλιο προς την Ανάπτυξη ΄της Χώρας μας, που όλοι ευχόμαστε και αποζητά με, Όμως, ας τα πούμε καθαρά τα πράγματα  το όριο των 5.000 Ευρώ για  να μη μπω  στην «μαύρη λίστα»  στον ΤΕΙΡΕΣΊΑ.ή να βγω είναι μία "πινελιά στο κάδρο της χρέωσης για ένα  Επιχειρηματία, καθώς τα κόστη της λειτουργικότητας μιας επιχείρησης είναι υψηλά, δεν θεωρείται μέτρο ουσίας ανακούφισης για την ίδια την αγορά, το όριο θάπρεπε να ξεκινούσε τουλάχιστον στο ποσό των 10.000. Ευρώ.

                         Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                              
     Ιωάννα Μελάκη

--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: