Παρασκευή 26 Απριλίου 2013



μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

26/04/2013
27 χρόνια Τσέρνομπιλ
H Ευρώπη της κρίσης χρειάζεται 100% ασφαλή ενέργεια με λογικό κόστος

Με τη συμπλήρωση είκοσι επτά χρόνων από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, οι επιπτώσεις του παραμένουν τραγικές και συνεχίζουν να γίνονται αισθητές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως εθελοτυφλεί και προτείνει χρηματοδότηση για την επέκταση ζωής των παρωχημένων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουκρανία, αυξάνοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο ενός νέου πυρηνικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) έχει ήδη εγκρίνει 300 εκατ. € χρηματοδότηση, ενώ εκκρεμεί η έγκριση της Ευρατόμ για ισόποσο ποσό. Το πρόγραμμα αυτό βαπτίστηκε "ασφάλεια των αντιδραστήρων", παρότι πρόκειται για παράταση στη διάρκεια ζωής και λειτουργίας τους. Η σκοπιμότητά του  βρίσκεται στο γεγονός ότι η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει γραμμές υψηλής τάσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία, ώστε κυνικά να επωφελείται από φθηνές εισαγωγές πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας, χρηματοδοτώντας ένα νέο Τσέρνομπιλ και παραγνωρίζοντας τους τεράστιους κινδύνους.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απαιτούν από τους αρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ Günter Oettinger και Stefan Füle να ακυρώσουν άμεσα το πρόγραμμα και να στρέψουν τα κονδύλια αυτά σε βιώσιμα ενεργειακά συστήματα που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές.

Σήμερα γίνεται πλέον σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια εκτός από επικίνδυνη είναι και ιδιαίτερα ακριβή, λαμβάνοντας υπ' όψη το "κρυφό κόστος" (αποξήλωση, καθαρισμός υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών, κλπ.). Οι υπέρογκοι δημόσιοι πόροι που διοχετεύονται άμεσα ή έμμεσα στην πυρηνική βιομηχανία σε εποχές σκληρών περικοπών, αφαιρούνται από την απαραίτητη στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και από επείγουσες παρεμβάσεις για στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Σημειώνουμε ότι στη Γερμανία, το πρόωρο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών της σηματοδότησε ήδη, με την αλματώδη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, την αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρισμού, αλλά και τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα ενεργειακό μίγμα που να στηρίζεται κατά 100% σε ήπια και ανανεώσιμη ενέργεια είναι απολύτως εφικτό ως το 2050, επομένως οι επενδυτικές επιλογές που κάνουμε σήμερα καθορίζουν το ενεργειακό μας μέλλον για δεκαετίες. Η εναλλακτική λύση των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνογνωσίας στην εξοικονόμηση ενέργειας, είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν τόσο τις ενεργειακές ανάγκες, όσο και να περιορίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Παράλογο και ακατανόητο είναι να εμμένουμε στην ακριβή και επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια.

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945940916

Δεν υπάρχουν σχόλια: