Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΟΙΖΩ ΜΕ ΘΕΜΑ ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Dt.735.20-12-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όχι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά εξορθολογισμός της αγοράς!
Τις τελευταίες ημέρες η τραγικά επιβαρυμένη αρνητική ψυχολογία του Έλληνα καταναλωτή επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, από φήμες για σημαντικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ χαμηλής τάσης τα οποία αφορούν και τα νοικοκυριά.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ, πράγματι, εισηγήθηκε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης καθώς και την σταδιακή  ενσωμάτωση των κλιμακίων κατανάλωσης σε νέο ενιαίο κλιμάκιο.

Η ΡΑΕ, στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, έχει ζητήσει από την ΔΕΗ πλήρη στοιχεία του κόστους παραγωγής και λειτουργίας της καθώς και άλλα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να διαπιστωθεί αν οι αυξήσεις είναι εύλογες και να γνωμοδοτήσει στην συνέχεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. με επιστολή της προς την ΡΑΕ  και την ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής :

·      Οι προτεινόμενες από την ΔΕΗ αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, παράλογες και προκλητικές στα πλαίσια της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας

·      Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί διατηρήσιμη και πραγματική συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να αναπτυχθεί ουσιαστικός ανταγωνισμός, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

·      Αυτό θα γίνει, μόνο εφόσον η πολιτεία αποφασίσει να άρει τις στρεβλώσεις, εξασφαλίζοντας συνθήκες διαφάνειας και ισότιμης πρόσβασης σε όλους, με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή

·      Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την κατάργηση των σημερινών κλιμακίων κατανάλωσης. Η κλιμακωτή χρέωση παρέχει ισχυρό κίνητρο για τον περιορισμό
της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας που αποτελεί στόχο της ευρωπαϊκής και ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.


Η  ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την ΡΑΕ:

·      Να μην εισηγηθεί  καμία αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης μέχρι να διαμορφώσει άποψη, από τα στοιχεία που θα υποβάλλει η ΔΕΗ, για το εύλογο του αιτήματος της.
·       Να επιτελέσει στο έπακρο τον θεσμικό της ρόλο, να αναδείξει στην κοινωνία τις λύσεις και να προχωρήσει στις συγκεκριμένες κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να πάψουν να κερδίζουν μόνο όσοι μετέχουν στο υπάρχον στρεβλό σύστημα, στα πλαίσια του οποίου, ο καταναλωτής είναι ο μόνος και μόνιμα  ηττημένος.

Η  ΕΚΠΟΙΖΩ  ζητά από την Διοίκηση της ΔΕΗ:

·      Να συνειδητοποιήσει τη οικονομική συγκυρία και να μην τρομοκρατεί τους καταναλωτές με υπερφίαλα αιτήματα παράλογων αυξήσεων των τιμολογίων χαμηλής τάσης. Η επιβολή των προτεινόμενων ανατιμήσεων απλά θα οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής και άλλους καταναλωτές με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους, την οικονομία και τελικά την ίδια τη ΔΕΗ.

·      Να συμβάλλει ενεργά στην εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Κυβέρνηση:
Να μην προβεί σε καμία αύξηση στα τιμολόγια και τα τέλη των λογαριασμών της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη της ότι:
-      Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ήδη αντιμετωπίζουν την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δεδομένου ότι έχουν υποστεί μειώσεις στα εισοδήματά τους από 20% μέχρι και 50%.
-      Θα οδηγηθούν σε αδυναμία πληρωμής πολύ περισσότεροι καταναλωτές, με αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού, γεγονός που με την σειρά του θα οδηγήσει σε νέες περικοπές.
-      Η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση στις τιμές των προϊόντων και όχι την επιζητούμενη μείωση που επαγγέλλεται η ίδια ότι επιδιώκει.
Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2012
Για περισσότερες πληροφορίες :
         Aθήνα:  τηλ.   210 330.44.44,  e-mail:  info@ekpizo.gr
                 Θεσσαλονίκη: τηλ.2310257776, e-mail: ekpizothess@ekpizo.gr
                Πάτρα: τηλ.  2610 222626,  e-mail: ekpizopatras@ekpizo.gr
                             Ιστοσελίδα :www.ekpizo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: