Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - Δραστηριότητες και Παρεμβάσεις Τελευταίου Διμήνου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Δραστηριότητες και παρεμβάσεις τελευταίου διμήνου
· 15 Μαρτίου 2011 Ιδρυση του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ με 11 Ομάδες Εργασίας: Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, Υγείας - Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συνεργατισμού & Κοινωνικής Οικονομίας, Πολιτικής Προστασίας, Δικτύωσης & Επικοινωνίας, Μετανάστευσης, Παγκοσμίων Δικτύων Ελληνισμού)
· 16 Απριλίου 2011 1η Πανελλήνια Ολομέλεια. Αναγνώστηκε η Διακήρυξη και παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των 11 θεματικών παρατηρητηρίων. Αποφασίστηκε η Πανελλαδική δομή του με την ίδρυση Περιφερειακών Παρατηρητηρίων και στις 13 Καλλικρατικές Περιφέρειες.
· 5 Μαΐου 2011 το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ συμμετείχε στο CEO & CSR money conference 2011 με θέμα την ΗΘΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και εκπρόσωπο τον κ. Βασίλη Τακτικό.
13 Μαϊου 2011 το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δ. Μιχαηλίδη στο AGRO Quality Φεστιβάλ, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ – Γκάζι με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός».
30η Μαΐου 2011, το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ συμμετείχε στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Κ.Σ.Δ.Ε.Α. «ΕΔΡΑ» με θέμα «Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία – εταιρική κοινωνική ευθύνη & κοινωνική επιχειρηματικότητα : Η πρόκληση της εποχής μας» στο Αthens Information Technology (AIT) στην Παιανία.
· Το Παρατηρητήριο έκανε τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
Στο Υπουργείο Εργασίας σχετικά με το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία.
Στο Υπουργείο Εργασίας (κ. Β. Τακτικός ή η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΚΟ ή το ΠΚΠ) έκανε παρέμβαση και ανέσυρε στην επιφάνεια την ανάγκη Διαχειριστικής Επάρκειας και πιστοποίησης για τις ΜΚΟ προκειμένου να μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα και κατήγγειλε το γεγονός ότι παραβιάζοντας τους όρους διαύγειας, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου δε δημοσιοποίησαν την πρόσκληση.
Μετά από παρέμβασεις του παρατηρητηρίου αναρτήθησαν στο σιτε του Υπουργείο Εργασίας. πρόσκλησεις ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και διαχειριστικής επάρκειας που ήσαν ανοικτές δεν είχαν κοινοποιηθεί στους φορείς.. Έκτοτε υπαρχει ένας αγώνας δρόμου να διαδοθεί όλο το πακέτο χρηστικής ενημέρωσης προς τους δικαιούχους..
Το Παρατηρητήριο Κρήτης (Κα Βουράκη) και το Παρατηρητήριο Δυτικής Ελλάδας (Κα Φουσκαρίνη) ζήτησαν από τους αντίστοιχους Περιφερειάρχες να δημιουργηθεί μητρώο ΜΚΟ, αιτήματα τα οποία έγιναν δεκτά.
Η Ομάδα Εργασίας Υγείας Αττικής έκανε παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία Ισότητας σχετικά με το θέμα της Βίας κατά των γυναικών και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Επικείμενες Δράσεις:
Η Ομάδα Συνεργατισμού και Κοινωνικής Οικονομίας Αττικής και το Οικόραμα πραγματοποιεί συνάντηση – συζήτηση με θέμα « Συνεργατισμός και Κοινωνική Οικονομία στις 29-6 2011
H Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών σε συνεργασία με την Επιτροπή Ολυμπίων και κληροδοτημάτων και τη στήριξη του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου διοργανώνει συμπόσιο με θέμα «Ευεργετισμός, Ολυμπισμός, Εθελοντισμός, Ανθρωποκεντρικά πρότυπα στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο» την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, ώρα 9.00π.μ. με 9.00 μ.μ.
Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ παρέχει διαρκώς οδηγίες και τεχνογνωσία στις ΜΚΟ για τη σύνταξη πρωτοκόλλων συνεργασίας με τους Δήμους, με σκοπό τη συνεργασία τους.
Το Παρατηρητήριο σε συνεργασία με τη ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΚΟ πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενα σεμινάρια για ανέργους και επιχειρήσεις και Οργανώσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα..
Μέχρι το τέλος Ιουλίου Θα γίνουν συναντήσεις στρογγυλής Τραπέζης για θέματα Κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών επιχειρήσεων στα Περιφερειακά παρατηρητήρια Κρήτης, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης...
Η Συντονιστική Εκτελεστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: