Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Π.Κ.ΧΑΝ - "Επιστολή Προβληματισμού, Διαμαρτυρίας και Καλέσματος για Παράταση Προθεσμίας Πλειστηριασμών"

Επιστολή προβληματισμού, διαμαρτυρίας και καλέσματος έστειλε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, συγχρόνως κοινοποιείται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννη Ραγκούση, η οποία αναφέρεται στα εξής :
Οι καταναλωτές, με όλες αυτές τις πιέσεις (αυξήσεις, ακρίβεια, ανασφάλεια) βρίσκονται ένα βήμα πριν χορέψουν τον Χορό του Ζαλόγγου.
Οι ΄Ελληνες καταναλωτές, καλούνται να πληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης με τις ακριβότερες τιμές της Ευρωζώνης.
Οι ΄Ελληνες καταναλωτές, δεν νοιώθουν την πρέπουσα προστασία ούτε στην υγεία τους, ούτε νοιώθουν ασφαλείς, ούτε μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές οικονομικές υποχρεώσεις.
ΟΙ ΄Ελληνες καταναλωτές είναι εγκλωβισμένοι σε Τράπεζες και δεν βρίσκουν αδιέξοδο πουθενά, όλο σφίγγει ο κλοιός, του χρέους στο λαιμό τους και οι Νόμοι "ανάσα" είναι ανάσα για τις Τράπεζες.
Μέρες ακόμα πιο δύσκολες έρχονται για τους καταναλωτές, αφού με την Κ.Υ.Α. Ζ1-699/10 ΦΕΚ (917/Β/23.06.2010) - "Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2008/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2008 για τις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης και την κατάργηση της οδηγίας 87/102/ΕΟΚ του Συμβουλίου" που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των ΕΚ, αριθμ. L 133 της 22.5.2008, οι Τράπεζες φροντίζουν να ανακτήσουν την χθεσινή ανασφάλειά τους, που πρόσκαιρα κατάφερε να τους προσφέρει η πολιτεία, με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο, αφήνοντάς τους το πεδίο να πιέζουν τους καταναλωτές με προσημειώσεις και πλειστηριασμούς.
Ο Νόμος 3861/2010 βρίσκεται ακόμα στην αρχή εφαρμογής του, αλλά και εδώ δεν ευνοεί τους καταναλωτές που έτυχε να έχουν περιουσιακά στοιχεία, ούτε σώζεται η πρώτη κατοικία, αντίθετα σ' αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα χρέη τους, όχι απλά η κατοικία τους προσφέρεται "ως ένα πινάκιο φακής" αλλά θα αρπακτεί από τα κάθε λογής "κοράκια" που καιροφυλακτούν.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ θεωρεί άδικη για τους Έλληνες καταναλωτές την αύξηση βασικών αγαθών από το 11% στο 13%, Φ.Π.Α που αυξήθηκε δύο φορές εντός του ίδιου έτους.
Καμία "αλυσίδα" επιχείρηση λιανικής πώλησης δεν θα μας κάνει την χάρη, όσο ευαισθητοποιημένη, από την οικονομική κρίση και αν είναι. Γνωρίζουμε ότι και εάν "το παπαγαλίσει" προφανώς θα είναι για επικοινωνιακούς λόγους διαφήμισης, ουσίας δεν θα το κάνει, διότι η ύπαρξή της στόχο έχει το κέρδος.
Τέλος, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, τονίζει : Επειδή η αγοραστική μας δύναμη, μειώθηκε σε υπερθετικό βαθμό, η απομάκρυνσή μας από την αγορά είναι υπαρκτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των άλλων μοχλών της Οικονομίας, οφείλετε να μη αγνοήσετε ότι, η Χρονική παράταση των πλειστηριασμών, λήγει στις 03-02-2011 και ο Νομός 3861/2010 δεν έχει αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί, αφού τα Ειρηνοδικεία της Χώρας για τον συζητούμενο Νόμο, ανοίγουν τις πόρτες τους από 2-1-2011, συγχρόνως δε, δεν έχει γίνει καμία μέριμνα και πρόβλεψη για τα δικόγραφα που βομβαρδίζουν καθημερινά τους καταναλωτές, αυξάνοντάς τους το χρέος, το άγχος κ.λ.π. Ζητάμε παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2011 "ώστε να προσπαθήσουν οι καταναλωτές να ρυθμίσουν τα χρέη τους ή και ακόμα να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 9 παρ. 2του Ν3869/2010 και να μη βρεθούν ξαφνικά εκτός στέγης.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
Ιωάννα Μελάκη
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35
Ταχ. Δ/νση : Πλ.1866 Αρ.2
e-mail : epkxan@gmail.com
Τηλ-Fax : 2821092666-2821092306

Δεν υπάρχουν σχόλια: