Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Στάχτη " στα μάτια των οφειλετών ,το υποκατάστατο του ν.Κατσέλη"

Ετοιμάζεται, η διάδοχη κατάσταση του νόμου "Κατσέλη"
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 26-11-2018
Συνεχίζουμε να ζητάμε την παράταση του ν.Κατσέλη, για την προστασία της κύριας  κατοικίας, κάθε πολίτη , οποιοδήποτε  'άλλο υποκατάστατο  είναι υπέρ των τραπεζών, τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Ένωση των Καταναλωτών, διευκρινίζοντας ακόμα  τα εξής:
1. H  8χρονη εμπειρία μας στην διαχείριση των "υπερχρεωμένων νοικοκυριών", μας έδειξε ότι οι τραπεζικές εταιρείες ,όχι μόνο έδειξαν καλοπροαίρετη προσέγγιση στον οφειλέτη-καταναλωτή,, αντίθετα μάλιστα ,με το αλαζονικό τους ύφος, τον απομάκρυναν  στέλνοντας τον σε δικαστικές λύσεις (Ειρηνοδικείο).

2. Στο συζητούμενο νέο προστατευτικό πλαίσιο, που θα  υπάρξει από αρχές του 2019, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση  (Αποφυγή δικαστικής οδού) ,ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δεν βλέπουμε το θαύμα να γίνεται, στα οικονομικά συμφέροντα του οφειλέτη, καθώς μιλάει για "κούρεμα" χρέους , αφού πληρωθεί η αξία της κατοικίας ,πράγμα που το ίδιο ακριβώς ισχύει και σήμερα σε εφαρμογή του άρθρου 9 του ν.3869/2010. Επίσης μιλάει για μεγάλα "κουρέματα" στα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στους μη έχοντες περιουσιακά στοιχεία, μα αυτό ακριβώς συμβαίνει σε εφαρμογή του άρθρου 8 του ν.3869/2010.(Καλείται ο οφειλέτης που έχει εισόδημα για τρία χρόνια, να πληρώσει το επιπλέον ποσό, της διαβίωσης του).
3. "Παραμυθιάζεται " ο οφειλέτης  του στεγαστικού δανείου ότι ,θα προστατεύεται  η πρώτη του κατοικία  με " κούρεμα" χωρίς να εξηγείται ότι κανένα στεγαστικό δάνειο, δεν θα απομειώνεται εάν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη.
4. Μιλάμε ότι θα προστατεύεται η κύρια κατοικία, με την συνδρομή της Πολιτείας, στην πληρωμή  του 1/3της δόσης και τα 2/3 από τον οφειλέτη, "δώρον- άδωρον)
5. Επιπλέον επιβάρυνση στο ακίνητο, πέραν της προσημείωσης, που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας, θα εγγράφεται και νέα προσημείωση, υπέρ του Δημοσίου, με ότι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά, σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου και διεκδίκησης δικαιώματος , υπέρ του Δημοσίου
6. Επειδή με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του ν.3869/2010, έχει εξαλειφθεί κάθε "κρυψώνας" για τους κακοπληρωτές, δεν υπάρχει λόγος "αναμασήματος" της ίδιας τσίχλας, για κάτι εφευρέτες  για βαφτίσια  των ταλαίπωρων  μη εχόντων να πληρώσουν τις οφειλές τους ,καταναλωτών.
Τέλος, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ζητάμε τόσο  από την  Πολιτεία ,όσο και από την ΄Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, να βοηθήσουν στην παράταση του ν.3869/2010, ενός επιτυχημένου νομοθετήματος, που βοήθησε  χιλιάδες οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να "ανασάνουν" , διότι οποιονδήποτε 'άλλη παρεμφερής λύση, ετούτη την χρονική συγκυρία , (μεταμνημονιακή ) ,δεν θα βοηθήσει στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ομαλή επαναφορά των δανειοληπτών στις τράπεζες.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email:
epkxan@gmail.com                                                       
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: