Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Κλίμα και Ενέργεια - Ειδήσεις και καλά παραδείγματα (Ιούλιος-Αύγουστος 2018)



1. Εκθέσεις - ειδήσεις
·         Δημοσιεύτηκε η βαρυσήμαντη Έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, για τις διαστάσεις της συγκράτησης της υπερθέρμανσης στους 1,5C . Βασικό συμπέρασμά της πως πρέπει να μειώσουμε στο μισό όλες τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα 12 χρόνια και να τις μηδενίσουμε έως τα μέσα του αιώνα για να έχουμε μια λογική πιθανότητα περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5C.
Η Έκθεση εκτιμά πως σε μόλις 12 χρόνια από τώρα, η κατανάλωση κάρβουνου να μειωθεί κατά 61% - 78% και η κατανάλωση πετρελαίου να μειωθεί κατά 3% - 37%.Η επισκόπηση της Έκθεσης.
  • Τουλάχιστον 15, 4 δισεκατομμύρια έχουν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επιδότηση των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή τα τελευταία 15 χρόνια μέσα από 10 άμεσους και έμμεσους μηχανισμούς. 

2. Καλά νέα και παραδείγματα
  • Γερμανία: Ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες τα εγκατεστημένα συστήματα οικιακών φωτοβολταϊκών με μπαταρία και αναμένεται να περάσουν τις 200 χιλιάδες σε 2 χρόνια. Ένας στους δύο που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό στη στέγη, εγκαθιστά πλέον και σύστημα μπαταρίας.

3.  Διάφορα 
  • Πρόεδρος Παγκόσμιας Τράπεζας: Δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε τη λιγνιτική μονάδα στο Κόσοβο. Οι κανονισμοί μας απαιτούν να προχωράμε με την επιλογή του χαμηλότερου κόστους και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται πλέον κάτω από το κόστος του λιγνίτη".
 ΤΚ





Δεν υπάρχουν σχόλια: