Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

«Καμπανάκι» Βατικανού για την υπερθέρμανση του πλανήτη - Από το NewsBeast

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι και ηθικό

Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι απλά και μόνον μια «επιστημονική πραγματικότητα», αλλά είναι θρησκευτική και ηθική υποχρέωση να κάνουμε κάτι για αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζει η διακήρυξη που προέκυψε από τη συνάντηση εκκλησιαστικών ηγετών, πολιτικών, επιστημόνων και οικονομολόγων στις Παπικές Ακαδημίες Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη της συνόδου στο Βατικανό, «οι φτωχοί και απόκληροι είναι αντιμέτωποι με τρομερούς κινδύνους από τις διαταράξεις στο κλίμα, συμπεριλαμβανομένων της αυξημένης συχνότητας φαινομένων ξηρασίας, των έντονων καταιγίδων, των κυμάτων καύσωνα και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών».


Για πολλούς, η διακήρυξη δεν είναι παρά ένα πρελούδιο της παπικής εγκυκλίου που αναμένεται το καλοκαίρι, στην οποία ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα του περιβάλλοντος και της ηθικής υποχρέωσης της ανθρωπότητας να ενδιαφερθεί γι' αυτό.

Προς το παρόν, η Διακήρυξη της συνόδου δηλώνει ότι «η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος είναι μια επιστημονική πραγματικότητα και ο αποφασιστικός μετριασμός της είναι ηθική και θρησκευτική υποχρέωση της ανθρωπότητας». Και με πολύ ευθύ τρόπο αναφέρεται στη διεθνή διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προτείνοντας ότι αυτή πρέπει να στεφθεί από επιτυχία. Η διαδικασία αυτή δεν είναι άλλη από την προγραμματισμένη για τα τέλη του χρόνου διεθνή Συνάντηση Κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι, υπό την αιγίδα της Σύμβασης- Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

«Ο κόσμος πρέπει να σημειώσει ότι η Συνάντηση Κορυφής για το Κλίμα, στο Παρίσι (COP2) ενδέχεται να είναι η τελευταία αποτελεσματική ευκαιρία για διαπραγμάτευση διευθετήσεων που θα κρατήσουν την ανθρωπογενή υπερθέρμανση κάτω από μια άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου και να στοχεύσουν στην παραμονή της αρκετά κάτω από μια άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, για λόγους ασφάλειας», αναφέρεται στη διακήρυξη.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι «οι πολιτικοί ηγέτες όλων των χωρών- μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να καταλήξουν στη COP21, σε μια τολμηρή συμφωνία που θα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ένα ασφαλές όριο για τη ανθρωπότητα, προστατεύοντας παράλληλα, τους φτωχούς και τους απόκληρους από τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές τους».

Ναι, πλέον οι άγγελοι είναι στο πλευρό όσων κρούουν τον κώδωνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: