Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ε.Π.Κ. Κρήτης : "Και στο Εφετείο Ιερέας με πέντε παιδιά "κέρδισε" τις Τράπεζες"

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 9- 03-2014

44/2014 Απόφαση Βόμβα!!! και το  Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, υπέρ της  οικογένειας ιερέα, στα Χανιά

Σημαντική  και με μεγάλης νομικής εκτίμησης και ενδιαφέροντος είναι η  υπ' αριθμόν 44/2014  απόφασή του Μον. Πρ. Χανίων  (Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο) όπου προέβη σε ρύθμιση οφειλών και ληξιπρόθεσμων χρεών, οικογένειας δανειοληπτών (ο  σύζυγος είχε συνολική οφειλή ύψους 372.451,55 ευρώ και  η σύζυγος 367.771,91 ευρώ) βοηθώντας να αποτραπεί ο πλειστηριασμός της κύριας κατοικίας οικογένειας ιερέα, 50 ετών έγγαμο με πέντε τέκνα, εκ των οποίων τα δύο ανήλικα ηλικίας 7 και 12 ετών και το τρίτο συγκατοικεί μαζί τους. Το μηνιαίο εισόδημα του είναι 1.285 Ευρώ, χωρίς κανένα άλλο εισόδημα. διαθέτει κατοικία, της οποίας η εμπορική αξία εκτιμάται στα 250.000 ευρώ , έχοντας την κυριότητα, το 1/2 εξ αδιαιρέτου, με την σύζυγό του η οποία δεν εργάζεται, αλλά λαμβάνει ένα πενιχρό επίδομα πολυτεκνίας.
Διαθέτει ακόμα ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο TOYOTA COROLLA με έτος κυκλοφορίας 1985 ο ίδιος και η σύζυγος του διαθέτει ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο (πολυτεκνικό) OPEL ZAFIRA -A με έτος κυκλοφορίας 2000. Αυτοκίνητα άνευ ουσιαστικής εμπορικής εκτίμησης.,
Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας οι δανειολήπτες και ο σύζυγος και η σύζυγος είναι οφειλέτες και συν οφειλέτες στα εν λόγω χρέη, και η οποία συνέδραμε τους εν λόγω δανειολήπτες στην εξωδικαστική προσπάθεια ,αλλά και τους οδήγησε και στο επόμενο βήμα, μέσω της δικηγόρου των Χανίων κ.Ράνιας Μπουρδάκη,  η οποία και σε σχετική τοποθέτησή της  στο νομικό πορτάλ ":Lawnet" για την όλη επιτυχία συγκεκριμένα αναφέρει:
" στην απόφαση αναφέρεται πως ρόλος του Δικαστηρίου είναι η αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη και ορίζεται ως ποσοστό για τη διάσωση της κύριας κατοικίας το 85% της εμπορικής της αξίας και σήμερα, μετά την τροποποίηση του νόμου, το80% Στη συνέχεια τονίζεται πως αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να μεταβληθεί από το Δικαστήριο, ωστόσο, μπορεί να ρυθμιστεί η καταβολή της οφειλής όταν αυτή ξεπερνά το ποσοστό αυτό, με την έννοια ότι εάν είναι μεγαλύτερη η οφειλή από το ποσοστό αυτό, ο οφειλέτης θα απαλλαγεί πέραν του ποσοστού αυτού αλλά εάν είναι μικρότερη, θα την καταβάλλει εξολοκλήρου.
Κριτήρια για τον καθορισμό των δόσεων βάσει του άρθρου 9 παράγραφος 2 του Ν. 3869/2010 δεν υπάρχουν στο νόμο, αλλά καθορίζονται βάσει γενικών κριτηρίων όπως η ηλικία του οφειλέτη, η παρούσα οικονομική του κατάσταση και η προοπτική βελτίωσής της. Αναλογική εφαρμογή του άρθρου 8 παράγραφος 5 του νόμου, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα ορισμού και μηδενικών καταβολών, δεν μπορεί να γίνει, αλλά το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα ορισμού περιόδου χάριτος, κατά την οποία ο οφειλέτης δεν υποχρεούται να καταβάλλει κανένα ποσό.

Τέλος, ορίζεται πως η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη κρίνεται από τη ρευστότητα του σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και από το αν μπορεί να τις πληρώνει μετά την ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών του, ενώ η ύπαρξη δόλου από την πλευρά του κρίνεται κατά το χρόνο αναλήψεως των δανειακών του υποχρεώσεων."
  Για ενημέρωση των καταναλωτών : ¨Οι εν λόγω δανειολήπτες είχαν την υπαρ.148/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, "υπέρ τους" όπου ρυθμιζόταν οι οφειλές τους προς τις Πιστώτριες Τράπεζες, όμως, μία Τράπεζα άσκησε ΄Εφεση και οι δανειολήπτες Αντέφεση απ αυτής. Επαυτού, το Μον.Πρ.Χανίων, με την υπ αριθμόν 44/2014 απόφασή του,  ρύθμισε τις  οφειλές  των δανειοληπτών, βοηθώντας έτσι  να αποτραπεί ο πλειστηριασμός της κύριας κατοικία
  Συγκεκριμένα  το Πρωτοδικείο ορίζει:
α) Εξαιρεί από την εκποίηση την πρώτη κατοικία
β) Δόσεις τετραετίας 1)για τον σύζυγο 300 ευρώ γαι την σύζυγο 100 ευρώ σύνολο 400 ευρώ=19.200
γ) Περίοδο "χάριτος" χορηγεί  τριετία για καταβολή δόσεων για την διάσωση της κατοικίας
γ) Δόσεις 10 ετίας για την διάσωση της κατοικίας ποσού αμφότεροι από 355 ευρώ  δηλ.120 μήνες επί 700 =84.000 ευρώ
δ)"ΚΟΥΡΕΜΑ"  372.451,55 -103.200= 269.251,55  Ευρώ 72% περίπου !!!

Τέλος ως ' Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , ευχαριστούμε την δικηγόρο Χανίων κ. Ράνια Μπουρδάκη, για την συνδρομή  της στην τόσο ουσίας  απόφαση εις όφελος .Επίσης δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους δικαστές για την τόσο σημαντική για τους δανειολήπτες απόφαση.-

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: