11/10/2012
Πυρηνική ενέργεια: Ούτε ασφαλής, ούτε φτηνή
Η επίσημη έκθεση της Κομισιόν για τις δοκιμές αντοχής (stress tests) των πυρηνικών σταθμών στην Eυρώπη φανερώνει με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο πως η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε φτηνή.
Σύμφωνα με εκτίμηση της Γαλλικής υπηρεσίας ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών που καλύπτει περισσότερο από το 1/3 των σταθμών στην ΕΕ, τα κόστη για τις αναγκαίες αναβαθμίσεις ασφάλειας κυμαίνονται από 30 έως 200 εκατομύρια ευρώ ανά μονάδα. Επομένως για τους 132 πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, το συνολικό κόστος θα κυμανθεί από 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θεωρούμε πως η όλη άσκηση όπως υλοποιήθηκε απείχε πολύ από μια αυστηρή αξιολόγηση της ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ευρώπης σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές. Όπως άλλωστε τόνισε με γραπτή ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος , δεν είναι μόνον ότι οι δοκιμές αντοχές ήταν ελλιπώς σχεδιασμένες. Αρκετές από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές που συμφώνησαν στις προδιαγραφές τους, δε δημοσίευσαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ τα αποτελέσματα, όπου έγιναν διαθέσιμα, έδειξαν ποικιλία αξεπέραστων προβλημάτων όπως απειλές από πλημμύρες των κοντινών ποταμών, πιθανή γεωλογική αστάθεια, σεισμούς, ανεπαρκείς ποσότητες νερού ψύξης σε περιόδους ξηρασίας και άλλα.
Τελικά ο όλος σχεδιασμός των δοκιμών αντοχής ήταν λίγο περισσότερο από ένα άλλοθι για να συνεχίσουν οι εταιρίες των πυρηνικών σταθμών τις δραστηριότητές τους όπως μέχρι σήμερα. Μετά την καταστροφή της Φουκοσίμα όμως, δεν είναι πλέον δυνατόν τέτοια κενά ασφαλείας να κρύβονται κάτω από το χαλί, ιδιαίτερα όταν υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες σαν την Τουρκία κάνουν μεγαλεπήβολα πυρηνικά σχέδια σε αβέβαιο πλαίσιο ασφάλειας, όπως ανέδειξε με γραπτή ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος . Χρειάζονται αποφασιστικές πολιτικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα οδηγήσουν στην οριστική απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια :
· Άμεσο κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους (σεισμογενείς περιοχές, παλιός σχεδιασμός, απουσία εφεδρικών συστημάτων ασφαλείας)
· Ανάληψη του πλήρους κόστους αναβάθμισης των υπόλοιπων σταθμών σε στοιχειώδη επίπεδα ασφαλείας αποκλειστικά από τις εταιρείες που τους διαχειρίζονται
· Πάγωμα κάθε νέας πυρηνικής μονάδας υπό μελέτη ή υπό κατασκευή
· Επανεκτίμηση από την Κομισιόν υπό το πρίσμα των νέων ευρημάτων του πραγματικού και συνολικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε τεχνολογία
· Δέσμευση για σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το 2040 συμπεριλαμβανομένων και των υπό ένταξη χωρών.
Διαβάστε την έκθεση εδώ κι εδώ.
Παρωδία οι δοκιμές αντοχής της ΕΕ στους πυρηνικούς σταθμούς
Πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία: Το πάθημα της Φουκοσίμα πρέπει να γίνει μάθημα!
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Περισσότερες πληροφορίες: 2103306301 (εσωτ.
115, 116)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου