Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΕΚΠΟΙΖΩ - ΔΤ για τους Ηλεκτρονικούς ΠλειστηριασμούςΣε κίνδυνο χιλιάδες οφειλέτες – Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την κύρια κατοικία των νοικοκυριών

Με διαδικασίες εξπρές ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ένα μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν ληφθεί εις βάρος χιλιάδων οφειλετών. Πιο συγκεκριμένα:

- Από το 2015 έπαυσε η οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς.
- Η μόνη προστασία της κατοικίας, μέσω του Ν.3869/2010 (Νόμου Κατσέλη), από 1.1.2016 έγινε προσωρινή, μέχρι το τέλος του 2018 και με πιο αυστηρές προϋποθέσεις.
- Από το 2015 είναι επιτρεπτή, με τις προϋποθέσεις του Ν.4354/2015, η πώληση των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε επενδυτές/funds κτλ.
- Από 1.1.2016 ισχύουν οι διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προβλέπουν λιγότερα και πιο αδύναμα μέσα άμυνας του οφειλέτη απέναντι στους πλειστηριασμούς, με μικρότερες τιμές πρώτης προσφοράς των ακινήτων.
- Πλέον, με ηλεκτρονικές διαδικασίες τύπου δημοπρασιών “ebay”, οι οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους


Παράλληλα, οι οφειλέτες δυσκολεύονται να βρουν εξωδικαστική λύση για τα χρέη τους μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας, είτε γιατί οι τράπεζες τον εφαρμόζουν πλημμελώς είτε επειδή οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι μη ρεαλιστικές. Πράγματι, η ΕΚΠΟΙΖΩ,  καταγράφοντας καθημερινά τα προβλήματα των υπερχρεωμένων καταναλωτών,  διαπιστώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν δοθεί λύσεις εξωδικαστικά ρεαλιστικές και βιώσιμες με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, και να μην μπορούν επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει λάβει μέτρα για την προστασία της κύριας κατοικίας, αλλά αντίθετα έχει αποδυναμώσει σημαντικά το ήδη ισχύον πλαίσιο προστασίας. Τα δε επιχειρήματα για “στρατηγικούς κακοπληρωτές”, εκτός από αόριστα και αναπόδεικτα, μετατοπίζουν παραπλανητικά τη συζήτηση από τις ευθύνες των τραπεζών, οι οποίες, με τη συνδρομή της πολιτείας και με απλές διαδικασίες μπορούν να απομονώσουν όσους θεωρούν ότι αν και μπορούν, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο και κανείς δεν πρέπει να στερηθεί την κατοικία του. Οφείλει, επομένως, η πολιτεία, όσο διαρκεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία, να  θωρακίσει την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, διότι άλλως κινδυνεύουν χιλιάδες οικογένειες να οδηγηθούν οριστικά και αμετάκλητα στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.

Ήδη από 8.11.2017 η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει υποβάλει τις προτάσεις της στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σχετικά με την βελτίωση του Ν.3869/2010.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ΑΜΕΣΑ ώστε:
-  καμία κύρια κατοικία να μην εκπλειστηριαστεί
- να διασφαλίσει την προστασία της κύριας κατοικίας του ν. 3869/10 (ν. Κατσέλη) ως μόνιμη, όπως αρχικά ήταν.


ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΕΚΠΟΙΖΩ www.ekpizo.gr
Αθήνα Τ: 2103304444, E-mail:  info@ekpizo.gr       Δεν υπάρχουν σχόλια: