Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Κλίμα και Ενέργεια - Ειδήσεις και καλά παραδείγματα (Φεβρουάριος 2017)

 1. Εκθέσεις - ειδήσεις

  • Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δεν υιοθέτησε τελικά φιλόδοξες αλλαγές στο ψήφισμά του για την αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής CO2. Τουλάχιστον καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες ευρωβουλευτών που προέρχονται από ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ-ΑΝΕΛ και οι οποίες ζητούσαν να επιτραπεί στη ΔΕΗ να μην αγοράζει πια από το κράτος τα δικαιώματα που χρειάζεται αλλά να τα παίρνει δωρεάν.
    Οι προτάσεις του ΥΠΕΝ προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, πέρα από το παραπάνω ρουσφέτι στη ΔΕΗ, αλλά συνολικά για το τι πρέπει να ισχύει για όλες τις βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2030, ήταν στα κρίσιμα ζητήματα ξεκάθαρα αντιδραστικές και αντιπεριβαλλοντικές. Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ ζητούσε:1. Να μην καταργηθούν κάποια δικαιώματα εκπομπής από το -ήδη τεράστιο- πλεόνασμα
    2. Να μην αυξηθεί το πλήθος δικαιωμάτων που αφαιρείται από την αγορά και κατευθύνεται σε ειδικό αποθεματικό
    3. Να μειωθεί ο ετήσιος ρυθμός μείωσης των δικαιωμάτων που θα διατίθενται στην αγορά
    4. Να αυξηθεί το ποσοστό των δικαιωμάτων που θα δίνεται δωρεάν σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις
    5. Να προστατευθούν ακόμα περισσότερο οι τσιμεντοβιομηχανίες από διεθνή ανταγωνισμό
    6. Να μην ενταχθούν στο Σύστημα τα πλοία που πιάνουν σε λιμάνια της ΕΕ ούτε το 2024.
    Αξιοσημείωτο το ότι το ΥΠΕΝ δεν ζήτησε από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να στηρίξουν τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για Περιφέρειες εξαρτημένες από κάρβουνο και λιγνίτη, κάτι που
    δημοσίως ζήτησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης.
    Σε μια ίσως πρωτοφανή εξέλιξη, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που με τη σειρά του τοποθετήθηκε για το θέμα ενόψει της λήψης τελικής απόφασης, φέρεται να υιοθέτησε
    πιο φιλόδοξη θέση από το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση κυρίως με την απόσυρση δικαιωμάτωναπό την αγορά, αν και δεν είναι ξεκάθαρη η θέση του γύρω από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και την ένταξη της ναυτιλίας στο Σύστημα.  

  • Το 78% της νέας ισχύος ηλεκτροπαραγωγής που εγκαταστάθηκε το 2016 στην ΕΕ ήταν από αιολικά (12,5GW) και ηλιακά (6,7 GW). Νέα ισχύς ορυκτών καυσίμων προήλθε από (μόλις) 3,1 GW φυσικού αερίου και 0,2 GW κάρβουνου. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2016 αποσύρθηκαν 7,5 GW κάρβουνου, 2,2 GW φυσικού αερίου και 2,2 GW πετρελαίου. Πριν 7 χρόνια το κάρβουνο μαζί με το λιγνίτη ήταν η 1η τεχνολογία σε συνολικά εγκατεστημένη ισχύ και η αιολική ενέργεια η 5η (με μεγάλη διαφορά από την 4η). Το 2016 η αιολική ήταν 2η και καρβουνο/λιγνίτης 3η. Αναλυτικά.

2. Καλά νέα και παραδείγματα
  • Νέο νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια, την 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προβλέπει κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ κατά 50% το 2025 και 100% το 2045.


3.  Διάφορα 
  • Από το 1991 σε δημόσιο εκπαιδευτικό βίντεό της η Shell περιέγραφε τις απειλές από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή και σημείωνε πως θα ήταν ανεύθυνο να περιμένουμε πριν αναλάβουμε δράση, κάτι που αποτελεί την καλύτερη ασφάλιση.


 ΤΚ


Δεν υπάρχουν σχόλια: