Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Ξέφυγαν οι Διαφημίσεις των Προσφορών από τα Σούπερ -Μάρκετ - Συμβουλές στους Καταναλωτές"

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 22-09-2016
Μεγάλο βορβαδισμό  διαφημίσεων ,δέχονται τον τελευταίο καιρό οι καταναλωτές από μεγάλα σουπερμάρκετ και Ομίλους Σούπερ Μάρκετ ,με φυλλάδια και τηλεοπτικά σποτ, μη  "καθαρών " προσφορών , ως προς τις τιμές των προϊόντων, που είναι σε προσφορά, με αποτέλεσμα  όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτές, στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, να νοιώθουν ότι τους εξαπατούν ,τους παραπλανούν και ζητούν την προστασία τους .
Ουσίας ,τι παρατηρούνται στα φυλλάδια και στα τηλεοπτικά σποτ, των προσφορών σύμφωνα με τις καταγγελίες των καταναλωτών:
Στα  προιοντα που προωθούν αναγράφουν,
- Μόνο το ποσοστό έκπτωσης (πχ. -50%), δίχως να αναφέρεται καμία τιμή (ούτε η αρχική, αλλά  ούτε και η τελική τιμή)
- Την τελική τιμή της προσφοράς, χωρίς να αναγράφεται η αρχική
- Την αρχική τιμή με μικρή γραμματοσειρά, ενώ αντιθέτως την τελική με πηχυαίους αριθμούς
- “Hχηρά" μηνύματα πχ. ΜΟΝΑΔΙΚΈΣ ΠΡΌΣΦΟΡΕΣ, SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΜΗΝ ΤΟ ΧΆΣΕΙΣ!, που δελεάζουν τον καταναλωτή χωρίς όμως να είναι εμφανής η προσφορά (αναγραφή τιμής πριν και μετά την προσφορά)
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η προσφορά δεν είναι εμφανής έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να διακρίνει το οικονομικό όφελος. Η παραπάνω πολιτική και πρακτική πολλών επιχειρήσεων σουπερμάρκετ, Όμιλοι σούπερ μάρκετ , είναι παραπλανητική, αθέμιτη και καταχρηστική.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ,ως προς τις προσφορές των προϊόντων :

- Υποχρεωτική αναγραφή τιμής πώλησης του  προϊόντος ,Π Ρ Ι Ν και Μ Ε Τ Α την προσφορά
- Αναφορά με οποιονδήποτε τρόπο ότι, το συγκεκριμένο προϊόν, πωλείται φθηνότερα.
- Αναγραφή  των παραπάνω τιμών πώλησης με ισομεγέθη, ευδιάκριτα και ευανάγνωστα γράμματα, με έμφαση στην τιμή πώλησης του προϊόντος ,που θα τονίζεται με γραμματοσειρά έντονης μορφής (Bold)
- Σε περίπτωση προσφοράς "1+1 δώρο" θα πρέπει υποχρεωτικά το εν λόγω  προϊόν ,να πωλείται και μεμονωμένα ,ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει τις δύο τιμές.
Παρατήρηση: Η τιμή του προϊόντος, πριν από την αναγγελία σε  "προσφορά"δεν πρέπει να έχει αυξηθεί, για τουλάχιστον δύο μήνες.
Επειτα από τα παραπάνω:
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εφιστά:
α) την προσοχή  στους καταναλωτές, όταν αγοράζουν είδη από Σούπερ Μάρκετ , σε τιμή προσφοράς και  τους  καλεί να καταγγείλουν οποιαδήποτε πρακτική παραπλάνησης, υποπέσει στην αντίληψή τους,  επικοινωνώντας  στο τηλ.1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. ή  μαζί της ,  στα τηλ.2821092306, 2821092666 και
β)την  αλλαγή πρακτικής και πολιτικής, από τις επιχειρήσεις των Σούπερ Μάρκετ, τονίζοντας ότι η παραπλάνηση του καταναλωτή , είναι αδίκημα που προβλέπεται και τιμωρείται από τον ισχύοντα  Ποινικό Κώδικα
  Τέλος ,η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  θα  στείλει άμεσα, επιστολή -υπόμνημα προς τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή και θα ζητήσει την λήψη των αναγκαίων  μέτρων ,για την προστασία των καταναλωτών , από τέτοιες πρακτικές.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη
 

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: