Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Κλίμα και Ενέργεια - Ειδήσεις και καλά παραδείγματα - Αύγουστος 2016

1. Εκθέσεις - ειδήσεις 
  • Η θέρμανση των θαλασσών αποτελεί τη μεγαλύτερη κρυφή πρόκληση της εποχής μας, σύμφωνα με Έκθεση του International Union for Conservation of Nature (IUCN) με τη συμμετοχή 80 επιστημόνων από 12 χώρες. Οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει το 93% της πρόσθετης θερμότητας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό επηρεάζει τα θαλάσσια οικοσυστήματα πχ με μετακίνηση ολόκληρων ειδών προς τους πόλους ή με απώλεια περιοχών τροφής και αναπαραγωγής, και οδηγεί σε αύξηση εμφάνισης ασθενειών σε οργανισμούς αλλά και ανθρώπους, σε αύξηση των ισχυρών τυφώνων (25-30% για κάθε βαθμό αύξησης θερμοκρασίας) και σε μεταβολή των βροχοπτώσεων με σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία. 
  • Σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2015 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν παγκοσμίως. φτάνοντας τα 1,26 εκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 140 εκατομμύρια το 2030. Το μερίδιο πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2015 ήταν 23% στη Νορβηγία και 10% στην Ολλανδία. Το κόστος της μπαταρίας έχει μειωθεί κατά 70% τα τελευταία 7 χρόνια και αναμένεται να μειωθεί επιπλέον 50% τα επόμενα 5 χρόνια. Από το πρόσφατο Global Electric Vehicles Outlook της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
  •  Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα του κάρβουνου στις ΗΠΑ μπορούν να επανεκπαιδευτούν ώστε να βρουν εργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, καλύτερα αμειβόμενη (για όλους πλην μάνατζερ και διευθυντών), και με μικρό συνολικό κόστος (0,2 - 1,8 δις$ για σχεδόν 150 χιλιάδες εργαζόμενους). Αυτό είναι το συμπέρασμα Έκθεσης που εξετάζει αναλυτικά όλες τις κατηγορίες θέσεων εργασίας και τις αντίστοιχες αμοιβές στους τομείς του κάρβουνου και της ηλιακής ενέργειας, καθώς και αναλυτικές επιλογές επανεκπαίδευσης και τα αντίστοιχα κόστη τους.

2. Καλά νέα και παραδείγματα
Νέο ρεκόρ χαμηλότερης τιμής ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά 26€/MWh σε πρόσφατο διαγωνισμό στη Χιλή. Πριν μόλις 2 χρόνια το ρεκόρ ήταν ακριβώς διπλάσιο στα 53€/MWh. Πρόκειται πλέον για το φτηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής από οποιαδήποτε τεχνολογία οπουδήποτε.


3.  Διάφορα 
  • Να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή σαν αυτό που ουσιαστικά είναι: ένας Παγκόσμιος Πόλεμος. Εξαιρετικό άρθρο του Bill McKibben στο New Republic.
  • Στις 8 Αυγούστου ήταν φέτος η «Ημέρα υπέρβασης των ορίων της γης», η ισοδύναμη ημέρα του χρόνου κατά την οποία η ζήτηση οικολογικών πόρων και υπηρεσιών ξεπερνά όσα η γη μπορεί να αναπαράξει-ανακυκλώσει μέσα σε ένα χρόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: