Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Προτάσεις για Αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09-02-2016

Όπως ανακοίνωσε η 'Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η Πρόεδρός της, κ. Ιωάννα Μελάκη, εκθέτει τις προτάσεις της σε απαντητική επιστολή, προς την ηγεσία των αστυνομικών δυνάμεων της Κρήτης, για την επίτευξη μιας καλύτερης αστυνόμευσης
Στην επιστολή η κ. Μελάκη επισημαίνει χαρακτηριστικά:
Δέκα είναι οι προτάσεις  για την επίτευξη καλύτερης αστυνόμευσης.
1) Η ασφάλεια της ζωής και περιουσίας του πολίτη
Η περίοδος της  οικονομικής κρίσης, αλλά και του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Χώρα μας, δημιούργησαν  μια  νέα διαφοροποιημένη κοινωνία , με  αυξημένα τα αισθήματα της ανασφάλειας  και του αυξημένου φόβου.που  θα  πρέπει να εξαφανιστούν αφενός από τους θεσμούς της πολιτείας και τα όργανα της και δη από την αστυνομία
Η συνεχής παρουσία αστυνομικών στον δρόμο, στην πόλη, στη γειτονιά, ενδυναμώνει και συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Δηλαδή ο πολίτης σήμερα, όχι  πρέπει να μη νιώθει ότι κινδυνεύει, αλλά να μην κινδυνεύει πράγματι και να αναπτύσσει ελεύθερα τη ζωή του, σε όλα τα επίπεδα (επαγγελματικά, οικονομικά κοινωνικά).
2) Εκπεύδευση Αστυνομικών
Η σύγχρονη, ακαδημαϊκή και δημοκρατική εκπαίδευση των αστυνομικών, με στόχο την επιχειρησιακή ικανότητα, την επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη ,η συνεχής εκπεύδευση των αστυνομικών,είναι ο βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο πρέπει να χτιστεί μια δημοκρατική αστυνομία, που να σέβεται και να είναι περήφανη για τους στόχους και τους σκοπούς που καλείται σήμερα να επιτελέσει.
3) Σύγχρονα  κυκλοφοριακά και επικοινωνιακά  μέσα 
Τα απαρχαιωμένα μέσα που διαθέτει σήμερα η Αστυνομία,  (περιπολικά αυτοκίνητα, οι  μοτοσικλέτες οι ασύρματοι κ.λ.π )πρέπει να αντικατασταθούν ,  άμεσα με σύγχρονα , για να μη κινδυνεύει η ζωή των αστυνομικών στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
4) Περιφρούρηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των αστυνομικών
Η  σωματική  ασφάλεια ,η ψυχολογική υγεία των αστυνομικών πρέπει να  διασφαλιστούν, τα εργατικά  τους δικαιώματα  ως εργαζόμενοι ειδικής κατηγορίας πρέπει να υποστηριχτούν.Όταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί  έχουν  τα δικά τους δικαιώματα κατοχυρωμένα στην πράξη, θα έχουν  μεγαλύτερη αίσθηση της κοινωνικής τους αποστολής .
Θα πρέπει να σταματήσουν οι καταχρηστικές ενέργειες εις βάρος τους όπως  η καταστρατήγηση του ωραρίου, οι απλήρωτες ώρες υπηρεσίας, οι υπερωρίες.
5) Εξάλειψη της βίας χωρίς τη χρήση βίας φιλικό πρόσωπο με τους πολίτες
Στο πλαίσιο της αποστολής της, η αστυνομία πρέπει να είναι σε θέση να προλαβαίνει και να αντιμετωπίζει δύσκολες και έκνομες καταστάσεις χωρίς τη χρήση βίας ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, η χρήση βίας  να γίνεται  πάντοτε με την εποπτεία και καθοδήγηση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών.
Ο πολίτης θα πρέπει να νοιώθει τον αστυνομικό φιλικά διαθέσιμο και "όχι" μπαμπούλα, να νοιώθει ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί και να τον καθοδηγήσει.
Χρειάζονται κάποιες  αποφάσεις που θα αυξήσουν την παρουσία των αστυνομικών στον δρόμο, θα βελτιώσουν την ανταπόκριση των αστυνομικών στις κλήσεις των πολιτών και θα βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομίας.
Η καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, της κοινωνίας, της αστυνομίας, αλλά και καθενός αστυνομικού ξεχωριστά ,πρέπει να να είναι  στόχος της πολιτείας, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.
6) Ανεξάρτητη αστυνομία
Η επιλογή των αρχηγών, πρέπει να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και στην εμπειρία τους και όχι αυτή να γίνεται με κομματικά κριτήρια.
7) Αστυνομική αυθαιρεσία-Γραφείο στήριξης του πολίτη
Η σχέση μεταξύ πολιτών και αστυνομικών πρέπει να είναι σχέση εμπιστοσύνης, αλληλοστήριξη,κοινού στόχου και όχι ο αστυνομικός να βλέπει τον πολίτη "θύμα ¨συμβάντος,ως κατηγορούμενο, να τον φοβίζει,να του τσαλακώνει την αξιοπρέπεια  να τον αποτρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματα του δικαστικώς.Θα πρέπει να λειτουργήσει Γραφείο στήριξης του πολίτη από την αστυνομική βία.Πρέπει οι αστυνομικοί να έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες με ευγένεια και ενδιαφέρον και διάθεση προσφοράς.
8) Απασχόληση των αστυνομικών
Η Αστυνομία δεν θα πρέπει να ασχολείται   σε καθήκοντα που δεν έχουν αστυνομικό χαρακτήρα
9) Δημιουργία Αυτοτελών Αγροτικών Αστυνομικών Τμημάτων 
Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε σωρεία παραβατικών συμπεριφορών στην ύπαιθρο,(κλοπές αγροτικών προϊόντων  , καταπατήσεις αγροτεμαχίων κ.α) με τους αγρότες να νοιώθουν εγκαταλειμμένοι, καλό θα ήταν  η δημιουργία Αυτοτελών Αγροτικών Αστυνομικών Τμημάτων  ανά Δημοτική Περιφέρεια.
10) Τέλος , επειδή λόγω  της συγκυρίας έχουμε αύξηση της μικροεγκληματικότητας, των αρπαγών πορτοφολιών, των ληστειών στον δρόμο και των όχι λίγων, εισβολών διαρρηκτών σε σπίτια και καταστήματα.και επειδή κοινωνία -αστυνομία θα πρέπει να δρουν ως ένα σώμα και επειδή  ο στόχος  είναι η κοινωνική ειρήνη, και γνωρίζοντας ότι ,θα πρέπει να συμβάλλουμε και οι δύο  μαζί με πρόληψη , με μέτρα, και όχι με καταστολή, όταν δηλαδή έχει πλέον συμβεί το κακό. Οφείλω να  σας υποσχεθώ , ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις και σαν πρόσωπο , αλλά και ως Πρόεδρος του κοινωνικού Φορέα που έχω την τιμή να υπηρετώ,  (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης)ότι θα συμβάλλω στην επίτευξη αυτού του στόχου, της  συνεργασίας (κοινωνίας-αστυνομίας).

Με  Ιδιαίτερη Εκτίμηση
Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: