Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου της ANEC για Χημικά στα Παιχνίδια



Θέμα: Δελτίο Τύπου της ANEC για χημικά στα παιχνίδια
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας επισυνάπτω Δελτίο Τύπου της ANEC σχετικά με τυχόν επικίνδυνες χημικές ουσίες στα παιχνίδια
Παραμένω στη διάθεση σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή/και διευκρίνιση,
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Χρήστος Μαλτέζος
Μέλος Γ.Σ. ANEC, Βρυξέλλες
Christos Maltezos, PhD
EKPIZO, Scientific Expert
17, Stournari street
106 83 Athens, Greece 
Tel. 0030 210 330 4444
Fax 0030 210 330 0591e-mail: maltezosc@ekpizo.gr
www.ekpizo.gr



Δελτίο τύπου από ANEC
 Παιδικά παιχνίδια : Ποιος «παίζει» με τις χημικές ουσίες;
Μια φορά τον χρόνο σε λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, πολλοί γονείς έχουν την χαρά να διαλέξουν τα σωστά παιχνίδια για τα παιδιά τους. Παρά το γεγονός ότι η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2011, έφερε σίγουρα κάποιες βελτιώσεις για την ασφάλεια των παιχνιδιών στην Ευρώπη, ο οργανισμός ANEC καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν την υγεία των παιδιών πιο σοβαρά ενισχύοντας σημαντικά τις απαιτήσεις   των κανονισμών για τις χημικές ενώσεις στα παιχνίδια.
Οι πρόσφατες δοκιμές που γίνονται από τις εθνικές οργανώσεις (1) καταναλωτή έδειξαν θετικά αποτελέσματα μετά από τις προειδοποιήσεις για τα παιχνίδια, σχετικά με τις μηχανικές ιδιότητες και την ευφλεκτότητα.

Δυστυχώς, ακόμη και από την ημερομηνία της πλήρους εφαρμογής της, τον Ιούλιο του 2013 (2), η αναθεωρημένη οδηγία θα εξακολουθεί να επιτρέπει τη χρήση πολλών επικίνδυνων χημικών ουσιών, όπως καρκινογόνες, αλλεργιογόνες ουσίες και  ορμονικούς διαταράκτες, παρά τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της σχετικής υποομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χημικές ουσίες στα παιχνίδια, η ANEC έκανε έναν κρίσιμο απολογισμό (3) μετά από δύο χρόνια συζητήσεων, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολύ λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την προστασία των παιδιών από επικίνδυνες χημικές ουσίες σε παιχνίδια.
Ο Στίβεν Ράσελ, Γενικός Γραμματέας της ANEC, είπε: «Έχει γίνει σαφές ότι οι σημαντικές ελλείψεις της οδηγίας, όπως η έλλειψη των κατάλληλων διατάξεων προκειμένου να αποκλείσουν την έκθεση σε
Καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή (4) ουσίες, ιδιαίτερα σε παιχνίδια που προορίζονται για χρήση από παιδιά κάτω των 36 μηνών ή σε παιχνίδια που ενεργοποιούνται με το στόμα, μπορεί να λυθεί μόνο με μια ριζική αναθεώρηση των χημικών απαιτήσεων της οδηγίας. Η αναθεώρηση αυτή είναι αναπόφευκτη, γιατί είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται το ‘παιχνίδι‘ με την υγεία των παιδιών.
Ασφαλής αγορά,  παιχνίδι με ασφάλεια
Προκειμένου να βοηθηθούν οι γονείς στο να αγοράζουν μόνο ασφαλή παιχνίδια, καθώς και να αποφύγουν ατυχήματα από παιχνίδια, μερικές απλές συμβουλές για την ασφάλεια  (5) περιλαμβάνουν:
Επιλογή παιχνιδιών κατάλληλων για την ηλικία, τις ικανότητες του παιδιού και το επίπεδο δεξιοτήτων του.  
Τα παιχνίδια να αγοράζονται από αξιόπιστα συμβατά ή ηλεκτρονικά καταστήματα.
Να διαβάζονται όλες οι προειδοποιήσεις και οι οδηγίες, που συνοδεύουν τα παιχνίδια.
(1) Δεκέμβριος 2012 περιοδικό, Test-Achats (Βέλγιο), Comitato Difesa Consumatori Altroconsumo (Ιταλία), DECO (Πορτογαλία) και OCU (Ισπανία)
(2) Οι χημικές απαιτήσεις της οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών (2009/48/ΕΚ) θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2013
(3) ANEC-ΠΑΙΔΙ-2012-G-094
(4) καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και / ή τοξικές για την αναπαραγωγή
(5) «Ασφάλεια των παιχνιδιών Συμβουλές», από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ANEC, η BEUC, τα κράτη μέλη, τους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές. Κάντε κλικ εδώ: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/toys/files/toys-safety-tips/toy_safety_tips_en.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: