Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Ε.Π.Κ. Κρήτης: "Η Παραπλάνηση και η Κερδοσκοπία στα "Κόκκινα Δάνεια" βούλιαξε τα Ελληνικά Νοικοκυριά

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 14-1-2025

*H Κυβέρνηση ακούει;

Τον ένοχο δεν πρέπει να τον ψάχνουν τα καταχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά, διότι αυτά είναι "τα θύματα" της απάτης, των τελευταίων χρόνων, αλλά σε μία Δημοκρατία με θεσμούς, η Υπηρεσία εκείνη που θεσπίστηκε να παράσχει Δικαιοσύνη. Αυτή οφείλει να δράσει άμεσα ... πριν πολλαπλασιαστούν οι αυτοκτονίες, πριν μείνουν οι άνθρωποι σε χαρτόκουτες. Γιατί είναι πρώτα απάτη και μετά κερδοσκοπία.

Οι Έλληνες δανειολήπτες, δεν είναι ούτε απατεώνες, ούτε μπαταξήδες,παραπλανήθηκαν, μπήκαν στην υπερχρέωση, τους μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις λόγω μνημονίων και τώρα βρίσκονται απέναντι από εισπρακτικές εταιρείες, που λειτουργούν κατά παραγγελία των κερδοσκόπων "SERVERES" και τους ενοχλούν παράνομα και ετσιθελικά, πιέζοντας τους ασύστολα χωρίς όρια.

Τα "Τα κόκκινα" δάνεια και ο τρόπος διαχείρισης αυτών είναι κοινωνικά άστοχος, διότι η όλη διαχείριση αυτών, έχει τελευταίο και τελικό αποδέκτη,τον άμοιρο τον δανειολήπτη, που στόχευε στο όνειρο του (ένα κεραμίδι) για να στεγάσει την οικογένεια του.

Κάποτε κάποιοι (πιστωτές),τράπεζες, τον έβαλαν να ονειρεύεται, δίνοντας του ανεξέλεγκτα κάθε μορφής δάνεια, (άνεια διακοπών ,χρηματιστηρίου,  εορτών κ.α κάθε λογής πιστωτική κάρτα .

Εποχή της τεχνητής ευμάρειας, και ο πολίτης χωρίς γνώση του χρηματοπιστωτικού συστήματος , τα έπαιρνε αλόγιστα, υπεγραφε ότι σύμβαση του έδιναν, μάλιστα σε αυτό τον χορό πολλές φορές περεσυρε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, με οικονομική οντότητα και περιουσιακά στοιχεία, για μία υπογραφή, ως εγγυητές .

Σ' αυτό το περίεργο για την κοινωνία της Ελλάδας εγχείρημα και με την χρεοκοπία της Χώρας (Οικονομική Κρίση), οι δανειολήπτες πιάστηκαν στη "φάκα" της συγκυρίας, μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπές δώρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στην δανειοδότηση του χθες, καθώς το οικονομικό τους προφίλ άλλαξε κατα πολύ...με αποτέλεσμα να αφήσουν τα δάνεια τους να κοκκινίσουν. 

Τότε, η Πολιτεία εμφάνισε το ν.3869/2010 ΄, που κάποιοι τον χρησιμοποίησαν και κάπως "μπήκε το νερό στο αυλάκι" Όμως, με το να μην φέρνουν χρήματα οι δανειολήπτες στις τράπεζες,το τραπεζικό σύστημα, βρέθηκε σε αδυναμία, με αποτέλεσμα, το Ελληνικό Δημόσιο να θελήσει να δανειστεί από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα για να "σώσει" τις Τράπεζες.

Μετά ο αόρατος εγκέφαλος, πάλι για το καλό του Τραπεζικού συστήματος,αποφάσισε να δημιουργήσει μία Δευτερογενή αγορά,σχέδιο «Ηρακλής», τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, από τις τράπεζες με εγγυήσεις (του Ελληνικού Δημοσίου) από τους φορολογούμενους και να πουλήσει τα τάχα"κόκκινα δάνεια" διότι σύμφωνα με καταγγελίες δανειοληπτών πουλήθηκαν και δάνεια ενήμερα, και δάνεια υπαγόμενα στο ν.3869/2010 και δάνεια εξοφλημένα. Δηλαδή, με το σχέδιο αυτό "τα κόκκινα δάνεια", έφυγαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς και οι τράπεζες έχουν σήμερα μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

Σε μια απλοϊκή περιγραφή, το σύστημα λειτούργησε ως εξής: οι τράπεζες διέθεσαν χαρτοφυλάκια δανείων σε funds με έδρα στον φορολογικό παράδεισο της Ιρλανδίας. Δημιουργήθηκαν δύο γενικές κατηγορίες τιτλοποιημένων δανείων: όσα πήραν την καλύτερη βαθμολογία από οίκους αξιολόγησης έγιναν τίτλοι που πήραν την εγγύηση του Δημοσίου και γύρισαν πίσω στο ενεργητικό των τραπεζών. Με αυτή τη διαδικασία -και φυσικά με την κρατική εγγύηση- προβληματικά δάνεια μετατράπηκαν σε «καλά» ομόλογα, που τα κατέχουν οι τράπεζες και τα οποία θα πληρωθούν ό,τι και αν γίνει: αν όχι από τους δανειολήπτες, τότε από το κράτος! Μέσα από τον μηχανισμό αυτό, φθάσαμε σήμερα να υπάρχουν εκτός του τραπεζικού συστήματος δάνεια 70 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, τα οποία έχουν υπό τη διαχείρισή τους οι ειδικές εταιρείες διαχείρισης δανείων, οι servicers, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την απόσχιση των αντίστοιχων τμημάτων των ελληνικών τραπεζών και με κεφάλαια διεθνών εταιρειών του κλάδου. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα ολιγοπώλιο και σε αυτόν τον κλάδο του χρηματοπιστωτικού τομέα, με τρεις μεγάλες εταιρείες (DoValue, Intrum, Cepal) να διαχειρίζονται πάνω από το 90% των δανείων

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΏΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ SERVERES

Oι servicers, προσπαθούν με αθλιότητες να μεγιστοποιήσουν τις εισπράξεις, αδιαφορώντας αν οι λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες είναι βιώσιμες, ή αν είναι όντως αναγκαία η προσφυγή σε δικαστικά μέσα για τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων μέσω πλειστηριασμών. Τα δάνεια που τιτλοποιήθηκαν έχασαν μεγάλο μέρος της λογιστικής τους αξίας. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε δανείου και των εξασφαλίσεων, μπορεί να τιτλοποιήθηκαν ακόμη και στο 5% της λογιστικής αξίας! Αυτές οι τεράστιες «εκπτώσεις» που δίνουν οι τράπεζες στα funds και τους servicers με ένα τεράστιο περιθώριο για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, σταθμίζοντας τις ιδιαιτερότητες του κάθε δανειολήπτη, ώστε να διαμορφώνεται μια πρόταση βιώσιμης ρύθμισης της οφειλής. Στην πράξη, όμως, οι servicers προτάσσουν τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης. Σε δάνεια με ικανοποιητικές εξασφαλίσεις, οι προτάσεις ρύθμισης που δίνουν έχουν μάλλον «αρπακτικό» χαρακτήρα. Μοιάζουν να αποσκοπούν περισσότερο στην υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων με πλειστηριασμό -κρίσιμη σημείωση: στους περισσότερους από αυτούς τους πλειστηριασμούς μέχρι τώρα οι αγοραστές είναι τράπεζες. Δίνοντας μια ασύμφορη πρόταση ρύθμισης, οι servicers οδηγούν σε αποτυχία της διαδικασίας ρύθμισης για να φτάσουν στον πλειστηριασμό. 

Ακόμη και σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που έχουν τιτλοποιηθεί σε ελάχιστο ποσοστό της λογιστικής αξίας τους, οι servicers κάνουν μεν προτάσεις για κούρεμα, αλλά φροντίζουν και πάλι το ποσό που θα ανακτηθεί να είναι υπερπολλαπλάσιο. Για παράδειγμα, αν ένα καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις έχει τιτλοποιηθεί στο 5% της λογιστικής αξίας, ζητούν να εισπράξουν έως και το 50%, ακόμη και αν διαπιστώνουν ότι ο δανειολήπτης δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Καθημερινά είναι τα παραδείγματα -έχουν μάλιστα εκδοθεί και δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών- όπου οι servicers εντελώς καταχρηστικά κινούν διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί ακίνητα με αξία πολλαπλάσια από την οφειλή

Κατοικίες αξίας 200.000 ευρώ βγαίνουν στο σφυρί για χρέη 10.000 ή 20.000 ευρώ

!ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - funds και servicers ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΚΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ.  

Είναι φανερό ότι το κύκλωμα τραπεζών - funds και servicers δεν λειτουργεί με τρόπο που θα επιτρέψει γρήγορα αυτά τα 70 δισ. προβληματικών δανείων να επανέλθουν σε κανονική εξυπηρέτηση, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να ξαναπιάσουν το νήμα της κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Λειτουργούν ως κοράκια και τοκογλύφοι με την αδιαφανή, άδικη και ασύδοτη σφραγίδα του νόμο.

*Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ, οφείλει Εδώ και Τώρα να θέσει όρια στην κερδοσκοπία, διότι είναι καθαρή κερδοσκοπία και "πλιάτσικο" απέναντι από τον ΄Ελληνα δανειολήπτη (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα ΜΕΛΆΚΗ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35

Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email:
epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: