Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

ΕΕΚΕ - Οι τράπεζες ανακοινώνουν μέτρα ανακούφισης επιχειρήσεων και ιδιωτών μετά από παρέμβαση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Οι συνεχείς πιέσεις της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, απέδωσαν καρπούς. Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών- μελών της να παρατείνουν, λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, τα υφιστάμενα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Τα βασικά σημεία της απόφασης είναι τα εξής:

• Επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30/9/2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31 Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

• Επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι την 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

• Οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» επιδότησης δόσεων δανείων με εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας, θα καταβάλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το Δημόσιο. Στη συνέχεια, θα επανέλθουν στο συμβατικό πρόγραμμα καταβολής δόσεων.

• Οι δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, και ενώ, πριν την παρούσα κρίση, εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα δύνανται να αιτηθούν την ένταξή τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των Τραπεζών και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.

Η εξέλιξη αυτή είναι το επιστέγασμα της διαρκούς προσπάθειας της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, προκειμένου να οδηγήσει τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδίως τις Τράπεζες να λάβουν επιτέλους τις αναγκαίες αποφάσεις για την ανακούφιση των καταναλωτών-δανειοληπτών που υποφέρουν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Με σειρά επαφών, επιστολών, ανακοινώσεων και δελτίων τύπου επιδιώξαμε να πείσουμε τα πιστωτικά ιδρύματα ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ανακούφιση των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας ή έχουν δεχτεί μειώσεις μισθών λόγω της θέσης τους σε εκ περιτροπής εργασία, στο Πρόγραμμα «Συνεργασία» ή λόγω της απώλειας της θέσης εργασίας τους ή ευθεία μείωση μισθού, των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζόμενων με ημερομίσθιο, χωρίς σταθερό εργοδότη που δεν λαμβάνουν καν επιδόματα. Η ανακοίνωση της ΕΕΤ είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Μένουν πολλά να γίνουν. 

• Έχουμε ήδη ζητήσει την αναστολή των διατάξεων για την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη (Ν. 4745/2020) λόγω των εξαιρετικά δυσμενών ρυθμίσεων περιορισμού δικαιωμάτων και των νέων υποχρεώσεων (και έξοδα) που περιλαμβάνουν οι συγκεκριμένες διατάξεις για τους δανειολήπτες και ιδίως λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, τουλάχιστον για όσο χρόνο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19.. 

• Έχουμε εντοπίσει τις ολέθριες συνέπειες για τον Έλληνα δανειολήπτη του νέου κώδικα διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας (Ν. 4738/2020) που επιφέρει, μεταξύ άλλων, την πτώχευση φυσικών και νομικών προσώπων και την πρωτοκαθεδρία των πιστωτικών ιδρυμάτων, εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που πλήττει όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, και αντιμέτωποι με την ανεργία, καθώς και για όλες τις μικρές επιχειρήσεις που απειλούνται με χρεοκοπία.

• Έχουμε υποβάλει μια σειρά προτάσεων με τις οποίες θα βελτιωθεί, προς όφελος των αδύναμων καταναλωτών-εργαζομένων-επαγγελματιών, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. 

Τονίζουμε με έμφαση ότι παραμένει πρώτη προτεραιότητα να ληφθούν άμεσα ανακουφιστικά μέτρα, με σκοπό την πληρέστερη δυνατή προστασία για τους πληττόμενους συμπολίτες μας και την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος υπερχρέωσης, μετά την πανδημία, που θα οδηγήσει σε πλήθος πτωχεύσεων και απώλειας περιουσιακών στοιχείων. Η σημερινή θετική εξέλιξη είναι ένα μικρό δείγμα ότι η κοινωνία των πολιτών έχει δύναμη και φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: