Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Κινητή Τηλεφωνία : Απόσταση … Το Σημαντικότερο SAR

11 Δεκ 2011
Στη σημερινή εποχή το κινητό έχει γίνει πρωτίστως απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας και κατεπέκταση ψυχαγωγίας. Το πόσο επηρεάζει δυσμενώς την υγεία δεν το ξέρουμε επακριβώς καθώς δεν υπάρχει κάποια έρευνα πού να έχει καταλήξει σε κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα επί τούτου. Σε κάθε περίπτωση για να υπάρχει μια στοιχειώδης προστασία έχουν καθιερωθεί διεθνώς ανώτατα όρια ακτινοβολίας των κινητών κια χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης ο δείκτης SAR.
Ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR – Specific absorption rate) αποτελεί μέγεθος που εκφράζει το ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Πρακτικά το SAR μετράει την μέγιστη ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό σε κύτταρα που βρίσκονται σε απόσταση 1 εκατοστό (cm) από αυτό.
Πώς και πόσο όμως μεταβάλλεται η ακτινοβολία του κινητού;
Η ακτινοβολία του κινητού μεγιστοποιείται όταν μιλάμε στο κινητό ή χρησιμοποιούμε το Internet ενώ βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα όταν βρίσκεται σε αδράνεια. Ακόμη η καλή λήψη μεταξύ κεραίας εταρίας κινητης τηλεφωνίας και κινητού επιτρέπει στο κινητό να εκπέμπει με χαμηλότερο σήμα ώστε παράλληλα να μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια. Επίσης η απόσταση παιζει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ρόλο. Αν ένα κινητό έχει SAR 1,5 W/kg σε απόσταση 1 cm από το κεφάλι σας, η ακτινοβολία του θα μειωθεί 16 φορές σε απόσταση 4 cm και 400 φορές (ΝΑΙ 400!) σε απόσταση 20 cm.
Συνεπώς αν θέλετε να περιορίσετε τις όποιες επιπτωσεις του κινητού στην υγεία σας η λύση βρίσκεται στη σωστή χρήση και κυρίως στο να χρησιμοποιείτε ενσύρματο handsfree έχοντας το κινητό σε απόσταση απο το σώμα σας κατά την διάρκεια των συνομιλιών σας. Σε αυτή την περίπτωση το SAR του κινητού σας, από την στιγμή που το κινητό σας ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, αποτελεί σημαντικό αλλά όχι κρίσιμο παράγοντα.
Δαμιανός Καλανίδης
Πηγή : http://techblog.gr/mobile/ti-einai-to-sar-3002/

Δεν υπάρχουν σχόλια: